20 okt 2023

Veelgestelde vragen over AED’s

In dit artikel komen de meestgestelde vragen aan bod over AED’s. Mis je een vraag, laat het ons dan weten. Dan kunnen we deze vraag met antwoord erbij zetten. Ook kun je onze verschillende blogs lezen.

Veelgestelde vragen over AED’s

Wat is een AED?

AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Het apparaat zorgt ervoor dat het ritme van het hart weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok via de AED.

Wanneer iemand een hartstilstand heeft, lijkt het alsof het hart niet meer klopt. Echter, het staat meestal niet helemaal stil. De hartkamers worden juist erg snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken en het bloed niet door het lichaam pompen. We noemen dit ventrikelfibrilleren. Een AED is dan een perfect middel om ervoor te zorgen dat het hart gereset wordt en weer normaal gaat kloppen.

Hoe werkt een AED?

Wanneer er sprake is van een hartstilstand, dan zorgt de AED ervoor dat het hart een reset krijgt. De AED meet of er sprake is van een verstoord hartritme. Als dat het geval is, geeft de AED een elektrische schok. Deze schok legt het hart heel even stil met als doel om weer een normaal ritme te krijgen.

Stap voor stap werkt de AED als volgt:

  • De AED heeft twee elektroden die op de borstkas van het slachtoffer geplakt moet worden.
  • Hierdoor kan de AED het hartritme beoordelen.
  • Vervolgens vertelt het apparaat wat je moet doen: druk op de knop om een schok toe te dienen of ga door met reanimeren.

Waar leer je om een AED te gebruiken?

Wanneer je een reanimatiecursus volgt, leer je reanimeren en een AED te bedienen. Je krijgt les van een gediplomeerde instructeur. In de cursus komt het volgende aan bod:

  • Hoe je een hartstilstand herkent en hoe je vervolgens moet handelen
  • Hoe je reanimeert – het geven van borstcompressies, mond-op-mondbeademing – en in welk tempo
  • Hoe een AED werkt – het aansluiten en bedienen

Tijdens de cursus oefen je met een oefenpop en een AED trainer. Na het volgen van de reanimatiecursus ontvang je een bewijs van deelname.

Waar hangt een AED?

Wanneer iemand in je omgeving een hartstilstand heeft, wil je natuurlijk zo snel mogelijk handelen en weten waar de dichtstbijzijnde AED zich bevindt. Vaak bevinden ze zich op openbare plekken, zoals winkelcentra, gezondheidscentra, gemeentehuizen en sportscholen.

Maar als je direct moet handelen, wil je niet eerst zoeken. Wanneer je aangemeld bent bij HartslagNu, krijgen jij en andere burgerhulpverleners in het geval van een reanimatie een melding om te gaan reanimeren of eerst de dichtstbijzijnde AED op te halen. Wanneer een burgerhulpverlener een AED moet halen, stuurt HartslagNu de exacte locatie van waar de AED opgehaald kan worden, eventueel met de pincode van de buitenkast.

Zolang er nog geen AED is, moet je wel direct beginnen met reanimeren; geef hartmassage en mond-op-mond beademing.

Wat kost een AED?

Een AED kan variëren in prijs, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk, de functionaliteit en de accessoires. Over het algemeen liggen de kosten voor een AED tussen de €1.000 en €2.000. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien prijzig, maar het is belangrijk om te begrijpen dat een AED een levensreddend apparaat is dat van onschatbare waarde kan zijn in noodsituaties.

Waar moet je op letten bij het kopen van een AED?

Bij het kopen van een geschikte AED zijn de onderstaande punten belangrijk om op te letten:

  • Betrouwbaarheid: kies altijd een AED van een gerenommeerd en betrouwbaar merk.
  • Gebruiksgemak: een AED moet eenvoudig te gebruiken zijn, zelfs voor mensen zonder medische achtergrond.
  • Onderhoud en service: zorg ervoor dat het door jou gekozen merk en model een goede garantie en ondersteuning biedt.
  • Geschiktheid voor de omgeving: denk na over waar de AED wordt geplaatst. Als het bedoeld is voor een openbare ruimte, moet het apparaat mogelijk aan andere eisen voldoen dan wanneer het thuis geplaatst wordt. Onze klantenservice kan je uitstekend adviseren.
  • Prijs: vergelijk verschillende modellen en overweeg de prijs in combinatie met de functies en betrouwbaarheid.
  • Keurmerk: alle AED’s op de Nederlandse markt moeten een CE-keurmerk hebben en voldoen aan de Europese MDR-richtlijnen (Medical Device Regulation).

Waarom geeft een AED niet altijd een schokadvies?

  • Een AED geeft alleen een schok als er sprake is van een verstoort hartritme.
  • Een AED geeft geen schok als het hart echt stilstaat.
  • Een AED geeft ook geen schok als het slachtoffer bewusteloos is, maar het hart wel goed werkt.

Mag een AED gebruikt worden bij kinderen?

Alhoewel de circulatiestilstand bij kinderen vaak wordt veroorzaakt door een ademhalingsstilstand – in tegenstelling tot volwassenen, waarbij de oorzaak vaak in het hart zelf gelegen is – moet wel altijd de AED gehaald worden.

De normale AED is geschikt voor kinderen boven de acht jaar. Een aantal AED’s is voorzien van speciale kinderelektroden; zij geven minder stroom aan het kind bij een schok. Andere AED’s hebben een aanpassing voor kinderen in het apparaat zelf verwerkt. Wanneer er sprake is van een reanimatie bij een baby of klein kind en er is geen aangepaste AED aanwezig, gebruik dan de AED voor volwassenen.

Deel dit bericht met jouw netwerk

LEES MEER BLOGS

Zie hieronder andere interessante blogs van AEDSupermarkt.nl! Periodiek zullen wij nieuwe interessante berichten met u delen!
externalId=aedsupermarkt-blogs-details-2.1.1.1.1&filter[active]=1