Middelbuurtseweg 5d
3903 LB Veenendaal
Een AED kan levens redden. Hoe sneller u een AED inzet bij een hartstilstand, des te groter is de kans op overleven. Elke minuut dat er niet gereanimeerd wordt, verkleint de kans op overleven met ongeveer 10%. Daarom is het essentieel dat er in elke buurt een AED hangt. Maar waar hangt een AED bij u in de omgeving?
Een AED geeft een elektrische schok als iemand een hartstilstand heeft. Het apparaat zorgt ervoor dat het ritme van het hart weer kan herstellen bij een hartstilstand. Wanneer iemand in uw omgeving – letterlijk – een hartstilstand heeft, wilt u dus ook zo snel mogelijk handelen en weten waar de dichtstbijzijnde AED zich bevindt. Vaak bevinden ze zich op openbare plekken, zoals winkelcentra, gezondheidscentra, gemeentehuizen en sportscholen.
Maar als u direct moet handelen, wilt u niet eerst zoeken. Wanneer u aangemeld bent bij HartslagNu, krijgen u en andere burgerhulpverleners in het geval van een reanimatie een melding om te gaan reanimeren of eerst de dichtstbijzijnde AED op te halen. Wanneer een burgerhulpverlener een AED moet halen, stuurt HartslagNu de exacte locatie van waar de AED opgehaald kan worden, eventueel met de pincode van de buitenkast.
Zolang er nog geen AED is, moet u wel direct beginnen met reanimeren; geef hartmassage en mond-op-mond beademing.
N.B.: wanneer u burgerhulpverlener bent bij HartslagNu, dan kunt u via uw account – op zowel de website als app – precies zien waar de AED’s in uw omgeving hangen.
Bron: HartslagNu
Een logische vraag, want u wilt natuurlijk zo snel mogelijk een AED hebben. Echter, aan een openbare database zitten een aantal nadelen:
Zoals eerder aangegeven, is het essentieel om direct te starten met reanimeren, ook al is er nog geen AED aanwezig. De Hartstichting en HartslagNu hebben in kaart gebracht waar in ieder geval in Nederland nog AED's ontbreken en zelfs dit overzicht is niet compleet. Er zijn namelijk cirkels getrokken en die letten niet op bijvoorbeeld een spoor of water, wat eerst overgestoken moet worden. Ziet u dat er bij u in de buurt nog een AED nodig is? Bespreek het met de buurt en kom in actie, zodat er ook bij u een AED komt te hangen. Het redt levens.
Een reanimatie is een levensreddende ingreep bij mensen die een hartstilstand hebben. Zij hebben geen ademhaling en geen pols. De bedoeling is om de bloedsomloop en de ademhaling weer op gang te brengen. Voor dit laatste wordt een beademingsmasker gebruikt. Dat is een hulpmiddel om lucht in de longen van een persoon te blazen. In dit blog gaan we er verder op in.
De afkorting AED staat voor automatische externe defibrillator. Een AED gebruik je op het moment dat een persoon een hartstilstand heeft. De AED zorgt er uiteindelijk voor dat een fibrillerend hart door middel van een elektrische schok een reset krijgt. Door deze elektrische schok wordt geprobeerd het hartritme te herstellen. Maar kun je na een inzet met de AED deze nog een keer gebruiken? En hoe zit het met de andere accessoires, zoals de elektroden en batterij? In dit artikel bespreken we deze vragen.
In dit artikel komen de meestgestelde vragen aan bod over AED’s. Mis je een vraag, laat het ons dan weten. Dan kunnen we deze vraag met antwoord erbij zetten. Ook kun je onze verschillende blogs lezen.