18 mei 2022

Waar hangt een AED?

Een AED kan levens redden. Hoe sneller u een AED inzet bij een hartstilstand, des te groter is de kans op overleven. Elke minuut dat er niet gereanimeerd wordt, verkleint de kans op overleven met ongeveer 10%. Daarom is het essentieel dat er in elke buurt een AED hangt. Maar waar hangt een AED bij u in de omgeving?

Waar hangt een AED bij u in de buurt?

Een AED geeft een elektrische schok als iemand een hartstilstand heeft. Het apparaat zorgt ervoor dat het ritme van het hart weer kan herstellen bij een hartstilstand. Wanneer iemand in uw omgeving – letterlijk – een hartstilstand heeft, wilt u dus ook zo snel mogelijk handelen en weten waar de dichtstbijzijnde AED zich bevindt. Vaak bevinden ze zich op openbare plekken, zoals winkelcentra, gezondheidscentra, gemeentehuizen en sportscholen.

Maar als u direct moet handelen, wilt u niet eerst zoeken. Wanneer u aangemeld bent bij HartslagNu, krijgen u en andere burgerhulpverleners in het geval van een reanimatie een melding om te gaan reanimeren of eerst de dichtstbijzijnde AED op te halen. Wanneer een burgerhulpverlener een AED moet halen, stuurt HartslagNu de exacte locatie van waar de AED opgehaald kan worden, eventueel met de pincode van de buitenkast.

Zolang er nog geen AED is, moet u wel direct beginnen met reanimeren; geef hartmassage en mond-op-mond beademing.

N.B.: wanneer u burgerhulpverlener bent bij HartslagNu, dan kunt u via uw account – op zowel de website als app – precies zien waar de AED’s in uw omgeving hangen.

Waar hangt een AED in de buurt?

Bron: HartslagNu

Waarom kan niet iedereen zien waar een AED hangt?

Een logische vraag, want u wilt natuurlijk zo snel mogelijk een AED hebben. Echter, aan een openbare database zitten een aantal nadelen:

  • AED’s zijn geen gemeenschappelijk bezit. De informatie over de AED’s is tot personen herleidbare informatie. Sommige AED-eigenaren willen dan ook niet dat de locatie van hun AED openbaar wordt gemaakt. Daarom worden er geen concrete locaties vrijgeven.
  • In het geval van een hartstilstand, is het belangrijkste dat omstanders het noodnummer 112 bellen. Dan wordt HartslagNu automatisch geactiveerd en krijgen burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer de opdracht om te gaan reanimeren of eerst de dichtstbijzijnde AED op te halen. Als ze een AED moeten ophalen, stuurt HartslagNu hen de exacte locatie van de dichtstbijzijnde AED door en eventueel de pincode van de buitenkast.
  • Een overzicht in een openbare database kan er toe leiden dat 112 niet of vertraagd wordt gebeld, omdat mensen eerst op zoek gaan naar de dichtstbijzijnde AED. In dat geval worden de professionele hulpdiensten niet of niet direct gealarmeerd én wordt HartslagNu niet of niet direct geactiveerd. Dit kan levens kosten.

Op verschillende plekken zijn nog AED’s nodig

Zoals eerder aangegeven, is het essentieel om direct te starten met reanimeren, ook al is er nog geen AED aanwezig. De Hartstichting en HartslagNu hebben in kaart gebracht waar in ieder geval in Nederland nog AED's ontbreken en zelfs dit overzicht is niet compleet. Er zijn namelijk cirkels getrokken en die letten niet op bijvoorbeeld een spoor of water, wat eerst overgestoken moet worden. Ziet u dat er bij u in de buurt nog een AED nodig is? Bespreek het met de buurt en kom in actie, zodat er ook bij u een AED komt te hangen. Het redt levens.

Deel dit bericht met jouw netwerk

LEES MEER BLOGS

Zie hieronder andere interessante blogs van AEDSupermarkt.nl! Periodiek zullen wij nieuwe interessante berichten met u delen!
externalId=aedsupermarkt-blogs-details-2.1.1.1.1&filter[active]=1