Middelbuurtseweg 5d
3903 LB Veenendaal
Op steeds meer plekken hangt een AED; het winkelcentrum, bij de sportschool, in het appartementencomplex, etc. Doordat er op steeds meer plekken een AED hangt, kan er in geval van nood snel gehandeld worden. Maar wat is een AED precies? En hoe werkt het? In dit artikel gaan we in op deze vragen.
AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Het
apparaat zorgt ervoor dat het ritme van het hart weer kan herstellen bij een
hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok via de AED.
Als iemand een hartstilstand heeft, lijkt het alsof het hart
niet meer klopt. Echter, het staat meestal niet helemaal stil. De hartkamers
worden juist erg snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer
samentrekken en het bloed door het lichaam pompen. Dit heet ventrikelfibrilleren.
Een AED is dan een uitstekend middel om ervoor te zorgen dat het hart gereset
wordt en weer normaal gaat kloppen.
Wanneer er sprake is van een hartstilstand, dan zorgt de AED ervoor dat het hart een reset krijgt. De AED meet of er sprake is van een verstoord hartritme. Als dat het geval is, geeft de AED een elektrische schok. Deze schok legt het hart heel even stil met als doel om weer een normaal ritme te krijgen.
Stap voor stap werkt de AED als volgt:
Bron: Youtube - Rode Kruis
Het is goed om periodiek te oefenen met een AED. Hiervoor zijn er speciale AED trainers. Door periodiek een reanimatiecursus te volgen, blijft u geoefend en kunt u in geval van nood adequaat handelen.
Dagelijks worden er 40 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Het kan iedereen overkomen, van jong tot oud. Het overgrote deel van deze slachtoffers bevindt zich in of rondom het huis. Als er niet binnen 6 minuten iets gebeurt, overleeft meer dan 90% een hartstilstand niet. Daarom wil de Hartstichting van Nederland één grote 6-minutenzone maken; mensen met een hartstilstand krijgen binnen 6 minuten de juist hulp.
Wanneer iemand gereanimeerd wordt - waarbij ook een AED ingezet wordt - geeft de AED niet altijd een schok. Waarom dat precies is, komt in dit artikel aan bod.
Elke AED is erop gericht om een schok toe te dienen om het hart te resetten als dat nodig is. Wanneer je als organisatie of particulier op zoek bent naar een AED, kun je kiezen tussen een halfautomaat of een volautomaat AED. Maar wat is het verschil tussen deze twee varianten? We leggen het hieronder verder uit.