Middelbuurtseweg 5d
3903 LB Veenendaal
Zoals u mogelijk al weet, is een AED een draagbaar apparaat dat het hartritme bij mensen weer kan herstellen bij een hartstilstand. De AED geeft dan een elektrische schok om het hart als het ware te resetten. Immers, bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil, het lijkt slechts zo. De kamers in het hart worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor het hart niet meer samentrekt en het bloed rondpompt. Door de schok van de AED kan het hart weer normaal kloppen.
Alhoewel de circulatiestilstand bij kinderen vaak wordt veroorzaakt door een ademhalingsstilstand – in tegenstelling tot volwassenen, waarbij de oorzaak vaak in het hart zelf gelegen is – moet wel altijd de AED gehaald worden.
De normale AED is geschikt voor kinderen boven de acht jaar. Een aantal AED’s is voorzien van speciale kinderelektroden; zij geven minder stroom aan het kind bij een schok. Andere AED’s hebben een aanpassing voor kinderen in het apparaat zelf verwerkt. Wanneer er sprake is van een reanimatie bij een baby of klein kind en er is geen aangepaste AED aanwezig, gebruik dan de AED voor volwassenen.
Wanneer de borstkas is ontbloot, bevestigt u de elektroden volgens de afbeeldingen op de elektroden:
Let erop dat de elektroden elkaar niet overlappen.
In een noodsituatie, zoals bij een hartstilstand, telt elke seconde. Snel en effectief handelen kan het verschil maken tussen leven en dood. Een automatische externe defibrillator (AED) is dan een onmisbaar hulpmiddel. Maar voordat je een echte AED inzet, is het cruciaal om te weten hoe deze werkt. Hier komt de trainings-AED om de hoek kijken.
Hoewel het in Nederland wettelijk niet verplicht is voor bedrijven om een AED (Automatische Externe Defibrillator) te hebben, is het sterk aan te raden om er een aan te schaffen. Het hebben van een AED kan namelijk van levensbelang zijn bij een hartstilstand op de werkvloer.
Het leven zit vol onzekerheden, en hoewel we er liever niet over nadenken, kan er een moment komen waarop we zelf geen beslissingen meer kunnen nemen over onze medische behandeling. In zulke situaties kan een niet-reanimerenpenning een belangrijke rol spelen. Maar wat is zo'n penning precies en wat betekent het voor de hulpverleners? Laten we dat eens nader bekijken.