17 aug 2022

Mag een AED bij kinderen gebruikt worden?

Zoals u mogelijk al weet, is een AED een draagbaar apparaat dat het hartritme bij mensen weer kan herstellen bij een hartstilstand. De AED geeft dan een elektrische schok om het hart als het ware te resetten. Immers, bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil, het lijkt slechts zo. De kamers in het hart worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor het hart niet meer samentrekt en het bloed rondpompt. Door de schok van de AED kan het hart weer normaal kloppen.

mag-een-aed-bij-kinderen-gebruikt-worden-aedsupermarkt

mag-een-aed-bij-kinderen-gebruikt-worden-aedsupermarkt









Een AED gebruiken bij kinderen

Alhoewel de circulatiestilstand bij kinderen vaak wordt veroorzaakt door een ademhalingsstilstand – in tegenstelling tot volwassenen, waarbij de oorzaak vaak in het hart zelf gelegen is – moet wel altijd de AED gehaald worden.

De normale AED is geschikt voor kinderen boven de acht jaar. Een aantal AED’s is voorzien van speciale kinderelektroden; zij geven minder stroom aan het kind bij een schok. Andere AED’s hebben een aanpassing voor kinderen in het apparaat zelf verwerkt. Wanneer er sprake is van een reanimatie bij een baby of klein kind en er is geen aangepaste AED aanwezig, gebruik dan de AED voor volwassenen.

Het plaatsen van elektroden bij kinderen

Wanneer de borstkas is ontbloot, bevestigt u de elektroden volgens de afbeeldingen op de elektroden:

  • Volg bij kinderelektroden de afbeeldingen op de verpakking. De ene keer worden de kinderelektroden geplakt, zoals bij een volwassen persoon. De andere keer wordt één elektrode voor op de borstkas geplakt en de andere elektrode op de rug tussen de schouderbladen.
  • Wanneer er alleen elektroden voor volwassenen zijn, dan plakt u één elektrode voor op de borstkas en de andere elektrode op de rug tussen de schouderbladen. Bij grotere kinderen is het soms ook mogelijk om de elektroden op de posities te plakken, zoals bij volwassenen (één elektrode op de rechterborst, net onder het sleutelbeen, en de andere elektrode bij de ribbenkast aan de linkerkant onder de oksel).


Let erop dat de elektroden elkaar niet overlappen.

AED bij kinderen gebruiken

Wilt u meer weten over hoe te handelen bij de reanimatie van een baby of klein kind? Lees het in ons blog over baby- en kinderreanimatie.




Deel dit bericht met jouw netwerk

LEES MEER BLOGS

Zie hieronder andere interessante blogs van AEDSupermarkt.nl! Periodiek zullen wij nieuwe interessante berichten met u delen!
externalId=aedsupermarkt-blogs-details-2.1.1.1.1&filter[active]=1