Middelbuurtseweg 5d
3903 LB Veenendaal
Sinds enkele jaren worden niet alleen de ambulance en politie
gealarmeerd bij een reanimatie, maar ook de brandweer en soms
burgerhulpverleners. Dit komt, omdat de eerste minuten na een
hartstilstand cruciaal zijn voor het overleven van het slachtoffer en de
hulpdiensten niet altijd snel genoeg ter plaatse kunnen zijn. Denk
hierbij vooral aan buitengebieden, waar de ambulance vaak een langere aanrijtijd heeft.
Brandweerkorpsen worden steeds vaker ingezet bij reanimaties. Dit komt doordat de brandweer vaak sneller ter plaatse kan zijn dan de ambulance. Bovendien zijn brandweerlieden opgeleid om eerste hulp te verlenen en kunnen ze direct beginnen met reanimeren als ze ter plaatse zijn. Door hun snelle reactietijd en vaardigheden kunnen ze het verschil maken in de overlevingskans van het slachtoffer.
De brandweer werkt vaak samen met de ambulance bij een reanimatie. De brandweerlieden kunnen bijvoorbeeld assisteren bij de reanimatie of de benodigde spullen halen. Dit alles verhoogt de kans op een succesvolle reanimatie en uiteindelijk overleven.
Naast de brandweer worden ook burgerhulpverleners regelmatig ingezet bij reanimaties. Dit zijn getrainde vrijwilligers die in het geval van een oproep naar de locatie van het slachtoffer gaan om eerste hulp te verlenen en te starten met reanimeren, totdat de professionele hulpdiensten er zijn om het over te nemen.
Ook de inzet van burgerhulpverleners kan het verschil maken bij een reanimatie. Door hun snelle reactietijd en training in het verlenen van eerste hulp kunnen zij direct beginnen met reanimeren. Dit verhoogt de overlevingskans van het slachtoffer. Inmiddels zijn er in Nederland al honderdduizenden burgerhulpverleners geregistreerd, waardoor de kans groot is dat er een burgerhulpverlener in de buurt van het slachtoffer is.
De brandweer en burgerhulpverlening worden steeds vaker ingezet bij reanimaties om de kans op overleven van het slachtoffer te vergroten. Het is daarom belangrijk dat er steeds meer aandacht komt voor het trainen en opleiden. Wil jij graag een AED-cursus volgen? Of wil je als wijk een AED aanschaffen, zodat die in geval van nood gebruikt kan worden? Neem contact met ons op.
Een reanimatie is een levensreddende ingreep bij mensen die een hartstilstand hebben. Zij hebben geen ademhaling en geen pols. De bedoeling is om de bloedsomloop en de ademhaling weer op gang te brengen. Voor dit laatste wordt een beademingsmasker gebruikt. Dat is een hulpmiddel om lucht in de longen van een persoon te blazen. In dit blog gaan we er verder op in.
De afkorting AED staat voor automatische externe defibrillator. Een AED gebruik je op het moment dat een persoon een hartstilstand heeft. De AED zorgt er uiteindelijk voor dat een fibrillerend hart door middel van een elektrische schok een reset krijgt. Door deze elektrische schok wordt geprobeerd het hartritme te herstellen. Maar kun je na een inzet met de AED deze nog een keer gebruiken? En hoe zit het met de andere accessoires, zoals de elektroden en batterij? In dit artikel bespreken we deze vragen.
In dit artikel komen de meestgestelde vragen aan bod over AED’s. Mis je een vraag, laat het ons dan weten. Dan kunnen we deze vraag met antwoord erbij zetten. Ook kun je onze verschillende blogs lezen.