14 apr 2023

Waarom worden ook de brandweer en burgerhulpverleners ingeschakeld bij reanimatie?

Sinds enkele jaren worden niet alleen de ambulance en politie gealarmeerd bij een reanimatie, maar ook de brandweer en soms burgerhulpverleners. Dit komt, omdat de eerste minuten na een hartstilstand cruciaal zijn voor het overleven van het slachtoffer en de hulpdiensten niet altijd snel genoeg ter plaatse kunnen zijn. Denk hierbij vooral aan buitengebieden, waar de ambulance vaak een langere aanrijtijd heeft.

Waarom worden ook de brandweer en burgerhulpverleners ingeschakeld bij reanimatie?

De rol van de brandweer bij reanimatie

Brandweerkorpsen worden steeds vaker ingezet bij reanimaties. Dit komt doordat de brandweer vaak sneller ter plaatse kan zijn dan de ambulance. Bovendien zijn brandweerlieden opgeleid om eerste hulp te verlenen en kunnen ze direct beginnen met reanimeren als ze ter plaatse zijn. Door hun snelle reactietijd en vaardigheden kunnen ze het verschil maken in de overlevingskans van het slachtoffer.

De brandweer werkt vaak samen met de ambulance bij een reanimatie. De brandweerlieden kunnen bijvoorbeeld assisteren bij de reanimatie of de benodigde spullen halen. Dit alles verhoogt de kans op een succesvolle reanimatie en uiteindelijk overleven.

De rol van burgerhulpverleners bij reanimatie

Naast de brandweer worden ook burgerhulpverleners regelmatig ingezet bij reanimaties. Dit zijn getrainde vrijwilligers die in het geval van een oproep naar de locatie van het slachtoffer gaan om eerste hulp te verlenen en te starten met reanimeren, totdat de professionele hulpdiensten er zijn om het over te nemen.

Ook de inzet van burgerhulpverleners kan het verschil maken bij een reanimatie. Door hun snelle reactietijd en training in het verlenen van eerste hulp kunnen zij direct beginnen met reanimeren. Dit verhoogt de overlevingskans van het slachtoffer. Inmiddels zijn er in Nederland al honderdduizenden burgerhulpverleners geregistreerd, waardoor de kans groot is dat er een burgerhulpverlener in de buurt van het slachtoffer is.

Vergroot de kans op overleven

De brandweer en burgerhulpverlening worden steeds vaker ingezet bij reanimaties om de kans op overleven van het slachtoffer te vergroten. Het is daarom belangrijk dat er steeds meer aandacht komt voor het trainen en opleiden. Wil jij graag een AED-cursus volgen? Of wil je als wijk een AED aanschaffen, zodat die in geval van nood gebruikt kan worden? Neem contact met ons op.

Deel dit bericht met jouw netwerk

LEES MEER BLOGS

Zie hieronder andere interessante blogs van AEDSupermarkt.nl! Periodiek zullen wij nieuwe interessante berichten met u delen!
externalId=aedsupermarkt-blogs-details-2.1.1.1.1&filter[active]=1