25 apr 2024

Kun je een AED gebruiken bij iemand met een pacemaker?

Een hartstilstand kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd of gezondheid. In zo'n situatie is snelle reanimatie van levensbelang. De inzet van een AED - Automatische Externe Defibrillator - kan daarbij een doorslaggevende rol spelen. Maar wat als het slachtoffer een pacemaker heeft? Is het dan veilig om een AED te gebruiken?

kun-je-een-aed-gebruiken-bij-iemand-met-een-pacemaker-aedsupermarkt

kun-je-een-aed-gebruiken-bij-iemand-met-een-pacemaker-aedsupermarkt

Wanneer een slachtoffer een pacemaker heeft, mag je dan een AED gebruiken?

Ja, in de meeste gevallen mag je een AED gebruiken. Moderne AED's zijn voorzien van speciale technologie die de aanwezigheid van een pacemaker kan detecteren en hiermee rekening kan houden. De AED analyseert de hartslag en dient - indien nodig - een defibrillatieshock toe, net zoals bij iemand zonder pacemaker.

Enkele aandachtspunten

  • Plaatsing van de elektroden: de elektroden van de AED moeten niet direct op of boven de pacemaker – vaak goed zichtbaar onder het sleutelbeen wanneer de borst ontbloot is - worden geplaatst. Dit kan de werking van de pacemaker verstoren. Volg de instructies van de AED zorgvuldig en plaats de elektroden volgens de aangegeven posities.
  • Pacemakerdetectie: de meeste moderne AED's beschikken over pacemakerdetectie. Deze functie detecteert de signalen van de pacemaker en filtert deze weg bij de analyse van het hartritme. Zo kan de AED een nauwkeurige beoordeling maken van de hartslag en - indien nodig - een defibrillatieshock toedienen.

Bij oudere AED-modellen is het mogelijk dat de pacemakerdetectie minder goed werkt. In dat geval kan de AED een onjuiste analyse van het hartritme geven. Is er geen AED met pacemakerdetectie beschikbaar, dan is het toch belangrijk om de AED te gebruiken. De kans op overleven is met AED-reanimatie vele malen groter dan zonder.

In alle gevallen

  • Bel 112: als je een AED gebruikt, is het van cruciaal belang om onmiddellijk 112 te bellen. De hulpdiensten kunnen verdere medische zorg verlenen en de oorzaak van de hartstilstand achterhalen.
  • Informeren over de pacemaker: indien mogelijk, is het nuttig om de hulpdiensten te informeren over de aanwezigheid van een pacemaker bij het slachtoffer. Zo kunnen zij hiermee rekening houden bij de behandeling.

Aarzel niet om een AED te gebruiken

Een AED kan levens redden, ook bij mensen met een pacemaker. De moderne technologie in AED's zorgt ervoor dat de werking van de pacemaker niet wordt belemmerd en dat er een accurate analyse van het hartritme kan plaatsvinden. Aarzel dus niet om een AED te gebruiken bij een hartstilstand, ongeacht de medische achtergrond van het slachtoffer.

Deel dit bericht met jouw netwerk

LEES MEER BLOGS

Zie hieronder andere interessante blogs van AEDSupermarkt.nl! Periodiek zullen wij nieuwe interessante berichten met u delen!
externalId=aedsupermarkt-blogs-details-2.1.1.1.1&filter[active]=1