14 jun 2024

Wat gebeurt er in het lichaam als je hartmassage toepast?

Een hartstilstand is een medische noodsituatie die levensbedreigend kan zijn. Tijd is cruciaal bij het redden van een leven, en hartmassage speelt een cruciale rol om de overlevingskansen te vergroten. In dit blog bespreken we wat er in het lichaam gebeurt tijdens hartmassage en hoe je deze levensreddende techniek kunt toepassen.

De rol van hartmassage bij een hartstilstand

Bij een hartstilstand stopt het hart met pompen, waardoor de bloedsomloop en zuurstoftoevoer naar de organen stilvalt. Hersencellen beginnen binnen enkele minuten af te sterven zonder zuurstof, wat onherstelbare schade kan veroorzaken. Hartmassage helpt om de bloedsomloop kunstmatig in stand te houden door het hart te comprimeren en bloed door het lichaam te pompen. Dit geeft de hersenen en andere vitale organen kostbare tijd totdat professionele hulp arriveert en verdere behandeling kan worden gegeven.

Wat gebeurt er in het lichaam tijdens hartmassage?

Wanneer je hartmassage toepast, druk je met regelmatige, krachtige borstcompressies op de borstkas van het slachtoffer. Dit comprimeert het hart tussen het borstbeen en de wervelkolom, waardoor bloed uit het hart weer het lichaam in wordt gepompt. Tijdens de beademing wordt er zuurstof in de longen geblazen. De afwisseling van borstcompressies en beademing – het reanimeren – zorgt voor het kunstmatig op gang houden van de bloedsomloop en daarmee ook het zuurstoftransport.

Hoe hartmassage uitvoeren?

Het is belangrijk om te weten dat hartmassage op de juiste manier moet worden uitgevoerd om effectief te zijn. De volgende stappen geven een basisoverzicht van de techniek:

1. Controleer op bewustzijn en ademhaling.

  • Is het slachtoffer bewusteloos en ademt het niet? Bel dan onmiddellijk 112 en begin met hartmassage.

2. Positioneer je.

  • Plaats je knieën naast één van de schouders van het slachtoffer. Eén knie komt dan ter hoogte van de schouder en de andere knie ter hoogte van de buik. Zorg dat je armen verticaal staan.

3. Plaats je handen op de borstkas.

  • Leg de palm van je dominante hand in het midden van de borstkas, net boven de hartlijn. Plaats je andere hand bovenop de eerste hand en vlecht je vingers in elkaar. Zorg ervoor dat je druk uitoefent met je handpalmen, niet met je vingers.

4. Druk hard en diep.

  • Druk het borstbeen van het slachtoffer met krachtige, rechte armbewegingen minstens 5 cm in. Laat het borstbeen volledig terugveren na elke borstcompressie.

5. Houd een regelmatig tempo aan.

  • Doe dit 30 keer achter elkaar op een snelheid van bijna 2 compressies per seconde, wat overeenkomt met een tempo van 100 tot 120 compressies per minuut.

6. Ga door met borstcompressies in combinatie met beademing.

  • Blijf hartmassage uitvoeren totdat het slachtoffer zelfstandig begint te ademen, professionele hulp arriveert of je te moe wordt om door te gaan. De borstcompressies – 30 keer – wissel je af met 2 beademingen.

Belangrijk om te onthouden

  • Vraag om hulp. Wanneer je getuige bent van een hartstilstand, aarzel dan niet om om hulp te vragen. Vraag iemand om 112 te bellen en haal indien mogelijk een AED.
  • Leer hartmassage. Het aanleren van hartmassage is een essentiële vaardigheid die levens kan redden. Er zijn tal van organisaties die cursussen aanbieden, waar je de techniek in een veilige omgeving kunt leren.
  • Elke seconde telt. Hoe sneller je begint met hartmassage, hoe groter de kans op overleving van het slachtoffer. Aarzel niet om te handelen in een noodsituatie.

Hartmassage is een krachtige techniek die levens kan redden bij een hartstilstand. Door te leren hoe je hartmassage op de juiste manier kunt uitvoeren, kun je een verschil maken in het leven van een ander.

Deel dit bericht met jouw netwerk

LEES MEER BLOGS

Zie hieronder andere interessante blogs van AEDSupermarkt.nl! Periodiek zullen wij nieuwe interessante berichten met u delen!
externalId=aedsupermarkt-blogs-details-2.1.1.1.1&filter[active]=1