Middelbuurtseweg 5d
3903 LB Veenendaal
In dit artikel gaan we in op de essentie van burgerhulpverlening: wat houdt burgerhulpverlening in en waarom is het er?
Bij burgerhulpverlening zijn er – zoals het woord al zegt – burgers die hulp bieden als een slachtoffer in de buurt een hartstilstand krijgt. Elke burgerhulpverlener is aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu. Bij een oproep ontvangt de burgerhulpverlener op zijn of haar telefoon een bericht om zo snel mogelijk naar de locatie van het slachtoffer te gaan om hulp te verlenen – het reanimeren – of eerst de dichtstbijzijnde AED te halen en vervolgens naar de locatie van het slachtoffer te gaan.
Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten cruciaal. Mensen met een hartstilstand moeten binnen 6 minuten de juiste hulp krijgen. De overlevingskans en leven met minimale schade is dan het grootst. Echter, een ambulance kan er niet altijd binnen deze 6 minuten zijn. Zeker niet in een buitengebied. Burgerhulpverleners kunnen dit wel en zijn er vaak al binnen 3 minuten. Zij starten met reanimeren totdat de professionele hulpverlening het overneemt.
Als burgerhulpverlener probeer je zo snel mogelijk bij het slachtoffer te zijn om te starten met reanimeren. Elke burgerhulpverlener die in de buurt is, ontvangt de melding via het oproepsysteem. Bij aankomst start je direct met de reanimatie. Zodra de AED ook aanwezig is, sluit je die aan op het slachtoffer en volg je de instructies van de AED. De burgerhulpverlener(s) gaan door met reanimeren totdat de ambulancemedewerkers aangeven dat zij het overnemen.
Je kunt burgerhulpverlener worden als je aan een aantal voorwaarden voldoet:
Mogelijk heb je nog wel een aantal vragen over burgerhulpverlening. Op de website van de Hartstichting lees je de antwoorden op de veelgestelde vragen.
In een noodsituatie, zoals bij een hartstilstand, telt elke seconde. Snel en effectief handelen kan het verschil maken tussen leven en dood. Een automatische externe defibrillator (AED) is dan een onmisbaar hulpmiddel. Maar voordat je een echte AED inzet, is het cruciaal om te weten hoe deze werkt. Hier komt de trainings-AED om de hoek kijken.
Hoewel het in Nederland wettelijk niet verplicht is voor bedrijven om een AED (Automatische Externe Defibrillator) te hebben, is het sterk aan te raden om er een aan te schaffen. Het hebben van een AED kan namelijk van levensbelang zijn bij een hartstilstand op de werkvloer.
Het leven zit vol onzekerheden, en hoewel we er liever niet over nadenken, kan er een moment komen waarop we zelf geen beslissingen meer kunnen nemen over onze medische behandeling. In zulke situaties kan een niet-reanimerenpenning een belangrijke rol spelen. Maar wat is zo'n penning precies en wat betekent het voor de hulpverleners? Laten we dat eens nader bekijken.