Middelbuurtseweg 5d
3903 LB Veenendaal
In dit artikel gaan we in op de essentie van burgerhulpverlening: wat houdt burgerhulpverlening in en waarom is het er?
Bij burgerhulpverlening zijn er – zoals het woord al zegt – burgers die hulp bieden als een slachtoffer in de buurt een hartstilstand krijgt. Elke burgerhulpverlener is aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu. Bij een oproep ontvangt de burgerhulpverlener op zijn of haar telefoon een bericht om zo snel mogelijk naar de locatie van het slachtoffer te gaan om hulp te verlenen – het reanimeren – of eerst de dichtstbijzijnde AED te halen en vervolgens naar de locatie van het slachtoffer te gaan.
Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten cruciaal. Mensen met een hartstilstand moeten binnen 6 minuten de juiste hulp krijgen. De overlevingskans en leven met minimale schade is dan het grootst. Echter, een ambulance kan er niet altijd binnen deze 6 minuten zijn. Zeker niet in een buitengebied. Burgerhulpverleners kunnen dit wel en zijn er vaak al binnen 3 minuten. Zij starten met reanimeren totdat de professionele hulpverlening het overneemt.
Als burgerhulpverlener probeer je zo snel mogelijk bij het slachtoffer te zijn om te starten met reanimeren. Elke burgerhulpverlener die in de buurt is, ontvangt de melding via het oproepsysteem. Bij aankomst start je direct met de reanimatie. Zodra de AED ook aanwezig is, sluit je die aan op het slachtoffer en volg je de instructies van de AED. De burgerhulpverlener(s) gaan door met reanimeren totdat de ambulancemedewerkers aangeven dat zij het overnemen.
Je kunt burgerhulpverlener worden als je aan een aantal voorwaarden voldoet:
Mogelijk heb je nog wel een aantal vragen over burgerhulpverlening. Op de website van de Hartstichting lees je de antwoorden op de veelgestelde vragen.
Een reanimatie is een levensreddende ingreep bij mensen die een hartstilstand hebben. Zij hebben geen ademhaling en geen pols. De bedoeling is om de bloedsomloop en de ademhaling weer op gang te brengen. Voor dit laatste wordt een beademingsmasker gebruikt. Dat is een hulpmiddel om lucht in de longen van een persoon te blazen. In dit blog gaan we er verder op in.
De afkorting AED staat voor automatische externe defibrillator. Een AED gebruik je op het moment dat een persoon een hartstilstand heeft. De AED zorgt er uiteindelijk voor dat een fibrillerend hart door middel van een elektrische schok een reset krijgt. Door deze elektrische schok wordt geprobeerd het hartritme te herstellen. Maar kun je na een inzet met de AED deze nog een keer gebruiken? En hoe zit het met de andere accessoires, zoals de elektroden en batterij? In dit artikel bespreken we deze vragen.
In dit artikel komen de meestgestelde vragen aan bod over AED’s. Mis je een vraag, laat het ons dan weten. Dan kunnen we deze vraag met antwoord erbij zetten. Ook kun je onze verschillende blogs lezen.