10 feb 2023

Wat houdt burgerhulpverlening in?

In dit artikel gaan we in op de essentie van burgerhulpverlening: wat houdt burgerhulpverlening in en waarom is het er?

Wat is burgerhulpverlening?

Bij burgerhulpverlening zijn er – zoals het woord al zegt – burgers die hulp bieden als een slachtoffer in de buurt een hartstilstand krijgt. Elke burgerhulpverlener is aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu. Bij een oproep ontvangt de burgerhulpverlener op zijn of haar telefoon een bericht om zo snel mogelijk naar de locatie van het slachtoffer te gaan om hulp te verlenen – het reanimeren – of eerst de dichtstbijzijnde AED te halen en vervolgens naar de locatie van het slachtoffer te gaan.

Wat houdt burgerhulpverlening in?

Waarom is er burgerhulpverlening?

Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten cruciaal. Mensen met een hartstilstand moeten binnen 6 minuten de juiste hulp krijgen. De overlevingskans en leven met minimale schade is dan het grootst. Echter, een ambulance kan er niet altijd binnen deze 6 minuten zijn. Zeker niet in een buitengebied. Burgerhulpverleners kunnen dit wel en zijn er vaak al binnen 3 minuten. Zij starten met reanimeren totdat de professionele hulpverlening het overneemt.

Wat doet een burgerhulpverlener?

Als burgerhulpverlener probeer je zo snel mogelijk bij het slachtoffer te zijn om te starten met reanimeren. Elke burgerhulpverlener die in de buurt is, ontvangt de melding via het oproepsysteem. Bij aankomst start je direct met de reanimatie. Zodra de AED ook aanwezig is, sluit je die aan op het slachtoffer en volg je de instructies van de AED. De burgerhulpverlener(s) gaan door met reanimeren totdat de ambulancemedewerkers aangeven dat zij het overnemen.

Kan iedereen burgerhulpverlener worden?

Je kunt burgerhulpverlener worden als je aan een aantal voorwaarden voldoet:

  1. Je bent minimaal 18 jaar oud.
  2. Je hebt in de afgelopen 2 jaar een reanimatiecursus gevolgd:
    • Een basis- of herhalingscursus reanimatie voor je werk, studie of privé.
    • Een reanimatietraining als bedrijfshulpverlener of EHBO’er.

Mogelijk heb je nog wel een aantal vragen over burgerhulpverlening. Op de website van de Hartstichting lees je de antwoorden op de veelgestelde vragen.

Deel dit bericht met jouw netwerk

LEES MEER BLOGS

Zie hieronder andere interessante blogs van AEDSupermarkt.nl! Periodiek zullen wij nieuwe interessante berichten met u delen!
externalId=aedsupermarkt-blogs-details-2.1.1.1.1&filter[active]=1