Middelbuurtseweg 5d
3903 LB Veenendaal
Dagelijks worden er 40 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Het kan iedereen overkomen, van jong tot oud. Het overgrote deel van deze slachtoffers bevindt zich in of rondom het huis. Als er niet binnen 6 minuten iets gebeurt, overleeft meer dan 90% een hartstilstand niet. Daarom wil de Hartstichting van Nederland één grote 6-minutenzone maken; mensen met een hartstilstand krijgen binnen 6 minuten de juiste hulp.
Dit is een gebied waar het mogelijk is om binnen 6 minuten alle handelingen uit te voeren die nodig zijn om iemand met een circulatiestilstand te helpen:
Door deze 6 minuten stijgt de overlevingskans van
slachtoffers aanzienlijk. Snelle hulp maakt het verschil tussen wel of niet
overleven.
Nederland is wereldwijd voorloper om burgers bij de hulpverlening bij een circulatiestilstand te betrekken.
Meldt u aan bij HartslagNu en red levens. Vaak bent u als eerste ter plaatse, waarna snel ook politie, brandweer en ambulance ter plaatse komen. Luister altijd goed naar wat zij zeggen en zet een stap terug als dat van u als burgerhulpverlener verlangd wordt.
In een noodsituatie, zoals bij een hartstilstand, telt elke seconde. Snel en effectief handelen kan het verschil maken tussen leven en dood. Een automatische externe defibrillator (AED) is dan een onmisbaar hulpmiddel. Maar voordat je een echte AED inzet, is het cruciaal om te weten hoe deze werkt. Hier komt de trainings-AED om de hoek kijken.
Hoewel het in Nederland wettelijk niet verplicht is voor bedrijven om een AED (Automatische Externe Defibrillator) te hebben, is het sterk aan te raden om er een aan te schaffen. Het hebben van een AED kan namelijk van levensbelang zijn bij een hartstilstand op de werkvloer.
Het leven zit vol onzekerheden, en hoewel we er liever niet over nadenken, kan er een moment komen waarop we zelf geen beslissingen meer kunnen nemen over onze medische behandeling. In zulke situaties kan een niet-reanimerenpenning een belangrijke rol spelen. Maar wat is zo'n penning precies en wat betekent het voor de hulpverleners? Laten we dat eens nader bekijken.