Middelbuurtseweg 5d
3903 LB Veenendaal
Dagelijks worden er 40 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Het kan iedereen overkomen, van jong tot oud. Het overgrote deel van deze slachtoffers bevindt zich in of rondom het huis. Als er niet binnen 6 minuten iets gebeurt, overleeft meer dan 90% een hartstilstand niet. Daarom wil de Hartstichting van Nederland één grote 6-minutenzone maken; mensen met een hartstilstand krijgen binnen 6 minuten de juiste hulp.
Dit is een gebied waar het mogelijk is om binnen 6 minuten alle handelingen uit te voeren die nodig zijn om iemand met een circulatiestilstand te helpen:
Door deze 6 minuten stijgt de overlevingskans van
slachtoffers aanzienlijk. Snelle hulp maakt het verschil tussen wel of niet
overleven.
Nederland is wereldwijd voorloper om burgers bij de hulpverlening bij een circulatiestilstand te betrekken.
Meldt u aan bij HartslagNu en red levens. Vaak bent u als eerste ter plaatse, waarna snel ook politie, brandweer en ambulance ter plaatse komen. Luister altijd goed naar wat zij zeggen en zet een stap terug als dat van u als burgerhulpverlener verlangd wordt.
Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een levensreddend apparaat dat bij een hartstilstand bij een persoon het hartritme kan herstellen door een elektrische schok toe te dienen. Bij het kiezen van een geschikte AED zijn er verschillende belangrijke overwegingen. In dit blog bespreken we de 7 belangrijksten.
In noodsituaties kan elke seconde het verschil maken tussen leven en dood. Het is dan ook van cruciaal belang dat mensen weten hoe ze moeten handelen bij een hartstilstand. Een Automatische Externe Defibrillator (AED) kan levens redden, maar alleen als er mensen zijn die weten hoe ze het moeten gebruiken. Daarom is het volgen van een AED-training van onschatbare waarde. In dit blogartikel gaan we dieper in op het belang van een AED-training en waarom het essentieel is voor iedereen om deze kennis te hebben.
In Nederland is de wetgeving omtrent het gebruik van een AED vastgelegd in verschillende wetten, zoals de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) en de Wet BIG (Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg). Deze wetten hebben als doel het bevorderen van het gebruik van AED’s en het beschermen van hulpverleners die in noodsituaties een AED gebruiken.