16 dec 2022

Wat is de 6-minutenzone?

Dagelijks worden er 40 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Het kan iedereen overkomen, van jong tot oud. Het overgrote deel van deze slachtoffers bevindt zich in of rondom het huis. Als er niet binnen 6 minuten iets gebeurt, overleeft meer dan 90% een hartstilstand niet. Daarom wil de Hartstichting van Nederland één grote 6-minutenzone maken; mensen met een hartstilstand krijgen binnen 6 minuten de juiste hulp.

Wat is de 6-minutenzone?

Wat houdt de 6-minutenzone in?

Dit is een gebied waar het mogelijk is om binnen 6 minuten alle handelingen uit te voeren die nodig zijn om iemand met een circulatiestilstand te helpen:

  • Het alarmnummer 112 wordt gebeld
  • Starten met reanimeren en het inzetten van een AED
  • De reanimatie gaat door totdat de ambulance het overneemt

Door deze 6 minuten stijgt de overlevingskans van slachtoffers aanzienlijk. Snelle hulp maakt het verschil tussen wel of niet overleven.

Wat is nodig voor een goed werkende 6-minutenzone?

  • Een actief oproepsysteem: bij een hartstilstand belt iemand direct 112. De meldkamer activeert vervolgens het oproepsysteem. Vanuit het systeem worden berichten gestuurd naar mensen die kunnen reanimeren en zich in de in de omgeving van het slachtoffer bevinden. Deze mensen zijn burgerhulpverleners.
  • Veel burgerhulpverleners: een aantal burgerhulpverleners ontvangt een bericht om eerst een AED te halen en daarna naar het slachtoffer te gaan. Andere mensen worden direct naar het slachtoffer gestuurd. Aangezien niet altijd alle burgerhulpverleners beschikbaar of in de buurt van het slachtoffer zijn, worden er meerdere burgerhulpverleners opgeroepen
  • Voldoende AED’s: iedereen die in het bezit is van een AED, kan deze aanmelden bij het oproepsysteem. In het geval van een reanimatie kan er overal dan zo snel mogelijk een AED ter plaatse zijn. Hoe meer AED’s in een 6-minutenzone, hoe beter. Als burgerhulpverlener bij HartslagNu kunt u via uw account zien waar AED’s hangen.

Nederland is wereldwijd voorloper om burgers bij de hulpverlening bij een circulatiestilstand te betrekken.

Ook als burgerhulpverlener aan de slag?

Meldt u aan bij HartslagNu en red levens. Vaak bent u als eerste ter plaatse, waarna snel ook politie, brandweer en ambulance ter plaatse komen. Luister altijd goed naar wat zij zeggen en zet een stap terug als dat van u als burgerhulpverlener verlangd wordt.


Deel dit bericht met jouw netwerk

LEES MEER BLOGS

Zie hieronder andere interessante blogs van AEDSupermarkt.nl! Periodiek zullen wij nieuwe interessante berichten met u delen!
externalId=aedsupermarkt-blogs-details-2.1.1.1.1&filter[active]=1