Middelbuurtseweg 5d
3903 LB Veenendaal
In Nederland is de wetgeving omtrent het gebruik van een AED vastgelegd in verschillende wetten, zoals de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) en de Wet BIG (Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg). Deze wetten hebben als doel het bevorderen van het gebruik van AED’s en het beschermen van hulpverleners die in noodsituaties een AED gebruiken.
Volgens de WGBO mag iedereen een AED gebruiken op het moment dat iemand in een levensbedreigende situatie verkeerd. Zelfs als je geen medische achtergrond hebt. Dit wordt gezien als een noodsituatie waarin direct handelen noodzakelijk is om iemands leven te redden. Je mag niet zomaar een AED meenemen zonder geldige reden, maar als er sprake is van een noodsituatie, kan een AED worden gebruikt zonder dat daarvoor toestemming nodig is.
Daarnaast zijn er ook enkele belangrijke punten waar rekening mee moet worden gehouden:
De overheid stimuleert het gebruik van AED’s en heeft maatregelen genomen om ze breder beschikbaar te maken. Zo is er de 6-minutenzone, waarbij men streeft naar voldoende AED’s binnen 6 minuten bereikbaarheid vanaf elke locatie in Nederland. Ook zijn er subsidieregelingen om de aanschaf van AED’s te bevorderen.
Een reanimatie is een levensreddende ingreep bij mensen die een hartstilstand hebben. Zij hebben geen ademhaling en geen pols. De bedoeling is om de bloedsomloop en de ademhaling weer op gang te brengen. Voor dit laatste wordt een beademingsmasker gebruikt. Dat is een hulpmiddel om lucht in de longen van een persoon te blazen. In dit blog gaan we er verder op in.
De afkorting AED staat voor automatische externe defibrillator. Een AED gebruik je op het moment dat een persoon een hartstilstand heeft. De AED zorgt er uiteindelijk voor dat een fibrillerend hart door middel van een elektrische schok een reset krijgt. Door deze elektrische schok wordt geprobeerd het hartritme te herstellen. Maar kun je na een inzet met de AED deze nog een keer gebruiken? En hoe zit het met de andere accessoires, zoals de elektroden en batterij? In dit artikel bespreken we deze vragen.
In dit artikel komen de meestgestelde vragen aan bod over AED’s. Mis je een vraag, laat het ons dan weten. Dan kunnen we deze vraag met antwoord erbij zetten. Ook kun je onze verschillende blogs lezen.