21 okt 2022

Wat is het verschil tussen een halfautomaat en een volautomaat AED?

Elke AED is erop gericht om een schok toe te dienen om het hart te resetten als dat nodig is. Wanneer je als organisatie of particulier op zoek bent naar een AED, kun je kiezen tussen een halfautomaat of een volautomaat AED. Maar wat is het verschil tussen deze twee varianten? We leggen het hieronder verder uit.

Schok handmatig of automatisch toedienen

Qua uiterlijk zit er weinig verschil tussen een halfautomaat – ook wel semi-automaat genoemd – en een volautomaat AED. Waar een volautomaat alleen een aan-uit knop heeft, heeft de halfautomaat ook nog een schokknop.

Wat is het verschil tussen een halfautomaat en een volautomaat AED?

Wat is het verschil tussen een halfautomaat en een volautomaat AED?









Links een Volautomaat AED en rechts een Halfautomaat AED

Het grote verschil zit in de werking. Wanneer de AED een fibrillerend hart herkent, gaat de AED zich voorbereiden om een schok te geven; het laadt zich op. Een volautomatische AED geeft vervolgens automatisch zelf de schok en geeft aan dat de schok is gegeven. Bij een halfautomatische AED druk je als hulpverlener zelf op de knipperende schokknop om de schok toe te dienen.


Wat zijn de voor- en nadelen?

  • Bij een volautomaat AED zijn er nauwelijks handmatige acties nodig. Dit maakt het geschikt voor onervaren gebruikers, omdat ze vaak angstig zijn om een schokknop in te drukken.
  • Echter, het nadeel van een volautomaat is dat de bediener van de AED goed moet controleren of er niemand fysiek contact heeft met het slachtoffer op het moment dat de schok gegeven wordt.
  • Het nadeel van de volautomaat is direct het voordeel van de halfautomaat; er kan nog snel gecontroleerd worden of iedereen het slachtoffer heeft losgelaten. Pas daarna drukt de bediener op de schokknop.


Voor een volautomaat of halfautomaat AED kiezen?

De keuze voor een volautomaat of halfautomaat is per doelgroep verschillend. Onze ervaring leert dat de meesten voor een halfautomaat kiezen, omdat de hulpverlener tijdens AED-trainingen ook met een halfautomaat oefent en dit dus ook bij een daadwerkelijke reanimatie verwacht. Bovendien kun je als hulpverlener controleren dat niemand fysiek contact heeft met het slachtoffer, voordat je de schokknop indrukt. Wil je graag advies op maat over welke keuze jij het beste kunt maken, neem dan contact met ons op.


Deel dit bericht met jouw netwerk

LEES MEER BLOGS

Zie hieronder andere interessante blogs van AEDSupermarkt.nl! Periodiek zullen wij nieuwe interessante berichten met u delen!
externalId=aedsupermarkt-blogs-details-2.1.1.1.1&filter[active]=1