Middelbuurtseweg 5d
3903 LB Veenendaal
Een AED, of automatische externe defibrillator, is een levensreddend apparaat dat bij een hartstilstand de hartslag kan resetten. In Nederland hangen er steeds meer AED's in de openbare ruimte, maar helaas worden ze af en toe ook gestolen. In dit blogartikel bespreken we de kans op diefstal van een AED en geven we tips om diefstal te voorkomen.
De kans dat een AED gestolen wordt is gelukkig klein. In Nederland zijn er naar schatting 100.000 AED's. Een groot deel hiervan hangt op openbare plekken, waardoor iedereen tijdens een noodgeval een AED in de buurt kan pakken en er meer levens gered kunnen worden.
Jaarlijks worden er tussen de 5 en 10 AED’s gestolen, wat neerkomt op 0,005 – 0,01%. Omdat AED’s een uniek serienummer hebben, zijn ze relatief eenvoudig te traceren. GestolenAED.nl publiceert deze serienummers openbaar, zodat ze sneller opgespoord kunnen worden.
Een feitje tussendoor: de kans dat een AED gestolen wordt is kleiner dan de kans op een hartstilstand.
Een eerste tip om de kans op diefstal te verkleinen, is door de AED op een zichtbare en goed bereikbare plaats te hangen. Kies een openbare locatie waar veel mensen komen en waar de AED goed zichtbaar is vanaf de straat.
Daarnaast zijn vrijwel alle AED kasten tegenwoordig voorzien van een deuralarm, die af gaat bij het openen van de AED kast. Bovendien beschikken veel kasten over een break away-zegel of pincodeslot, waardoor de AED niet zomaar meegenomen kan worden.
Wil je graag een AED aanschaffen met de buurt of voor binnen jouw organisatie, maar heb je advies nodig? Schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.
Het leven zit vol onzekerheden, en hoewel we er liever niet over nadenken, kan er een moment komen waarop we zelf geen beslissingen meer kunnen nemen over onze medische behandeling. In zulke situaties kan een niet-reanimerenpenning een belangrijke rol spelen. Maar wat is zo'n penning precies en wat betekent het voor de hulpverleners? Laten we dat eens nader bekijken.
Een hartstilstand is een plotselinge, levensbedreigende medische noodsituatie waarbij het hart stopt met kloppen. Hierdoor stopt de bloedcirculatie en krijgen de organen geen zuurstof meer. Snelle en deskundige hulp is essentieel om de overlevingskansen te vergroten. In dit blog bespreken we wat er precies gebeurt bij een hartstilstand, hoe je moet handelen en wat de overlevingskansen en gevolgen zijn.
Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een levensreddend apparaat. Maar net als elk ander elektronisch apparaat heeft ook een AED een beperkte levensduur. Het is belangrijk om te weten hoe lang je op je AED kunt vertrouwen en wanneer het tijd is voor vervanging. In dit blog duiken we dieper in op de levensduur van een AED.