15 mrt 2024

Hoe groot is de kans dat een AED gestolen wordt?

Een AED, of automatische externe defibrillator, is een levensreddend apparaat dat bij een hartstilstand de hartslag kan resetten. In Nederland hangen er steeds meer AED's in de openbare ruimte, maar helaas worden ze af en toe ook gestolen. In dit blogartikel bespreken we de kans op diefstal van een AED en geven we tips om diefstal te voorkomen.

De kans op diefstal

De kans dat een AED gestolen wordt is gelukkig klein. In Nederland zijn er naar schatting 100.000 AED's. Een groot deel hiervan hangt op openbare plekken, waardoor iedereen tijdens een noodgeval een AED in de buurt kan pakken en er meer levens gered kunnen worden.

Jaarlijks worden er tussen de 5 en 10 AED’s gestolen, wat neerkomt op 0,005 – 0,01%. Omdat AED’s een uniek serienummer hebben, zijn ze relatief eenvoudig te traceren. GestolenAED.nl publiceert deze serienummers openbaar, zodat ze sneller opgespoord kunnen worden.

Een feitje tussendoor: de kans dat een AED gestolen wordt is kleiner dan de kans op een hartstilstand.

hoe-groot-is-de-kans-dat-een-aed-gestolenwordt-aedsupermarkt

hoe-groot-is-de-kans-dat-een-aed-gestolen-wordt-aedsupermarkt









Wat kun je doen om diefstal te voorkomen?

Een eerste tip om de kans op diefstal te verkleinen, is door de AED op een zichtbare en goed bereikbare plaats te hangen. Kies een openbare locatie waar veel mensen komen en waar de AED goed zichtbaar is vanaf de straat.

Daarnaast zijn vrijwel alle AED kasten tegenwoordig voorzien van een deuralarm, die af gaat bij het openen van de AED kast. Bovendien beschikken veel kasten over een break away-zegel of pincodeslot, waardoor de AED niet zomaar meegenomen kan worden.

Advies nodig bij de aanschaf van een AED?

Wil je graag een AED aanschaffen met de buurt of voor binnen jouw organisatie, maar heb je advies nodig? Schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

Deel dit bericht met jouw netwerk

LEES MEER BLOGS

Zie hieronder andere interessante blogs van AEDSupermarkt.nl! Periodiek zullen wij nieuwe interessante berichten met u delen!
externalId=aedsupermarkt-blogs-details-2.1.1.1.1&filter[active]=1