24 nov 2023

Waarom gebruik je een beademingsmasker bij een reanimatie?

Een reanimatie is een levensreddende ingreep bij mensen die een hartstilstand hebben. Zij hebben geen ademhaling en geen pols. De bedoeling is om de bloedsomloop en de ademhaling weer op gang te brengen. Voor dit laatste wordt een beademingsmasker gebruikt. Dat is een hulpmiddel om lucht in de longen van een persoon te blazen. In dit blog gaan we er verder op in.

waarom-gebruik-je-een-beademingsmasker-bij-een-reanimatie-aedsupermarkt

Wat is een beademingsmasker?

Een beademingsmasker – of pocket mask – is een masker dat over de mond en neus van het slachtoffer wordt geplaatst. Het masker heeft ook een mondstuk, waardoor lucht wordt geblazen. Het beademingsmasker is speciaal ontworpen om tijdens het beademen de overdracht van ziekteverwekkers, zoals slijm of bloed, te voorkomen.

Waarom gebruik je een beademingsmasker?

Wanneer een persoon niet meer zelfstandig ademt, is het essentieel om direct de beademing te starten. Dit geldt natuurlijk ook in het geval er sprake is van een reanimatie. Het beademen van het slachtoffer doe je via mond-op-mond beademing. Maar het is ook mogelijk om daar dus een beademingsmasker voor te gebruiken. De belangrijkste reden hiervoor is hygiëne. Door een pocket mask te gebruiken, kun je het slachtoffer beademen zonder kans op een eventuele besmetting. Er is namelijk geen direct lichamelijk contact.

Daarom gebruiken professionele hulpverleners altijd een beademingsmasker. Bij een reanimatie moet snel gehandeld worden en in zo’n noodsituatie is er geen tijd om te achterhalen of het slachtoffer een besmettelijke ziekte heeft. Het kan zelfs voor jou gelden dat je een slachtoffer niet kent. Door een beademingsmasker te gebruiken, kun je iemand het leven redden, terwijl je zelf veilig blijft.

Hoe gebruik je een beademingsmasker?

Het gebruik van een beademingsmasker bij een reanimatie is vrij eenvoudig. Volg daarvoor deze stappen:

  1. Plaats het masker over de mond en de neus van de persoon (ronde zijde over de kin en de puntige kant bij de neus). Zorg ervoor dat het masker goed aansluit, zodat er geen lucht ontsnapt.
  2. Voer de kinlift uit en kantel het hoofd voorzichtig naar achter. Dit opent de luchtwegen.
  3. Vervolgens blaas je via het masker op een gelijkmatige manier lucht in de mond van het slachtoffer. Aangezien het beademingsmasker voorzien is van een eenrichtingsventiel, kan er alleen vanuit jouw mond lucht in de mond van het slachtoffer geblazen worden. Niet andersom.
  4. Kijk naar de borstkas van het slachtoffer. Bij een effectieve beademing komt deze omhoog.
  5. Herhaal de cyclus van de stappen bij reanimatie van – in het geval van volwassenen - 30 borstcompressies en 2 beademingen (bij kinderreanimatie is dit afwijkend).

Heb je een beademingsmasker gebruikt? Gooi het weg. Immers, je gebruikt het masker vanuit hygiënisch oogpunt. Dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor het slachtoffer. Wanneer je het masker nogmaals zou gebruiken bij een ander slachtoffer, dan is er een groter risico op besmetting.

Goed leren beademen

Wil je goed leren beademen met een pocket mask? Geef je dan op voor een reanimatiecursus. Vraag ook je collega’s, VvE of buurtbewoners mee. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Deel dit bericht met jouw netwerk

LEES MEER BLOGS

Zie hieronder andere interessante blogs van AEDSupermarkt.nl! Periodiek zullen wij nieuwe interessante berichten met u delen!
externalId=aedsupermarkt-blogs-details-2.1.1.1.1&filter[active]=1