Middelbuurtseweg 5d
3903 LB Veenendaal
Helaas komt het weleens voor: het reanimeren van een kind. Toch is het belangrijk om – net zoals bij volwassenen – te weten hoe je moet handelen. Immers, de richtlijnen bij de reanimatie van een baby of klein kind zijn anders dan bij volwassenen. In dit blog lees je er meer over. Ook leggen we uit wat de belangrijkste oorzaken van een hartstilstand zijn.
De oorzaken van een hartstilstand bij een kind verschillen doorgaans met die van een volwassene. Waar bij een volwassene een hartritmestoornis de meest voorkomende oorzaak is, is dat bij kinderen vaak een probleem met de ademhaling, met als gevolg een ademhalingsstilstand en daarna een circulatiestilstand.
Voordat je start met reanimeren, controleer je eerst of het wel nodig is om te reanimeren. Hieronder de volgorde bij reanimeren.
1. Controleer het bewustzijn
2. Bel 112
3. Controleer en beoordeel de ademhaling
4. Start met vijf beademingen
5. Wanneer het kind reageert, wakker wordt of normaal begint te ademen
6. Zijn er geen tekenen van leven?
Let op: ben je alleen? Eerst een minuut reanimeren, dan 112 bellen.
7. Zodra de AED er is
Zodra het kind of een baby buiten bewustzijn is, maar wel een normale ademhaling heeft, dan kun je het kind in een stabiele zijligging leggen met de mond naar beneden. Zo kunnen eventuele vloeistoffen beter uit de mond blijven lopen. Maak eventueel de houding stabiel door een klein kussen of opgerolde deken achter de rug van het kind te leggen.
Het is fijn om te kunnen handelen in geval van een noodsituatie. Wil je een reanimatiecursus volgen? Neem contact met ons op.
Bronnen: Livis, 24baby, Defibrion
Een reanimatie is een levensreddende ingreep bij mensen die een hartstilstand hebben. Zij hebben geen ademhaling en geen pols. De bedoeling is om de bloedsomloop en de ademhaling weer op gang te brengen. Voor dit laatste wordt een beademingsmasker gebruikt. Dat is een hulpmiddel om lucht in de longen van een persoon te blazen. In dit blog gaan we er verder op in.
De afkorting AED staat voor automatische externe defibrillator. Een AED gebruik je op het moment dat een persoon een hartstilstand heeft. De AED zorgt er uiteindelijk voor dat een fibrillerend hart door middel van een elektrische schok een reset krijgt. Door deze elektrische schok wordt geprobeerd het hartritme te herstellen. Maar kun je na een inzet met de AED deze nog een keer gebruiken? En hoe zit het met de andere accessoires, zoals de elektroden en batterij? In dit artikel bespreken we deze vragen.
In dit artikel komen de meestgestelde vragen aan bod over AED’s. Mis je een vraag, laat het ons dan weten. Dan kunnen we deze vraag met antwoord erbij zetten. Ook kun je onze verschillende blogs lezen.