Middelbuurtseweg 5d
3903 LB Veenendaal
Helaas komt het weleens voor: het reanimeren van een kind. Toch is het belangrijk om – net zoals bij volwassenen – te weten hoe je moet handelen. Immers, de richtlijnen bij de reanimatie van een baby of klein kind zijn anders dan bij volwassenen. In dit blog lees je er meer over. Ook leggen we uit wat de belangrijkste oorzaken van een hartstilstand zijn.
De oorzaken van een hartstilstand bij een kind verschillen doorgaans met die van een volwassene. Waar bij een volwassene een hartritmestoornis de meest voorkomende oorzaak is, is dat bij kinderen vaak een probleem met de ademhaling, met als gevolg een ademhalingsstilstand en daarna een circulatiestilstand.
Voordat je start met reanimeren, controleer je eerst of het wel nodig is om te reanimeren. Hieronder de volgorde bij reanimeren.
1. Controleer het bewustzijn
2. Bel 112
3. Controleer en beoordeel de ademhaling
4. Start met vijf beademingen
5. Wanneer het kind reageert, wakker wordt of normaal begint te ademen
6. Zijn er geen tekenen van leven?
Let op: ben je alleen? Eerst een minuut reanimeren, dan 112 bellen.
7. Zodra de AED er is
Zodra het kind of een baby buiten bewustzijn is, maar wel een normale ademhaling heeft, dan kun je het kind in een stabiele zijligging leggen met de mond naar beneden. Zo kunnen eventuele vloeistoffen beter uit de mond blijven lopen. Maak eventueel de houding stabiel door een klein kussen of opgerolde deken achter de rug van het kind te leggen.
Het is fijn om te kunnen handelen in geval van een noodsituatie. Wil je een reanimatiecursus volgen? Neem contact met ons op.
Bronnen: Livis, 24baby, Defibrion
In een noodsituatie, zoals bij een hartstilstand, telt elke seconde. Snel en effectief handelen kan het verschil maken tussen leven en dood. Een automatische externe defibrillator (AED) is dan een onmisbaar hulpmiddel. Maar voordat je een echte AED inzet, is het cruciaal om te weten hoe deze werkt. Hier komt de trainings-AED om de hoek kijken.
Hoewel het in Nederland wettelijk niet verplicht is voor bedrijven om een AED (Automatische Externe Defibrillator) te hebben, is het sterk aan te raden om er een aan te schaffen. Het hebben van een AED kan namelijk van levensbelang zijn bij een hartstilstand op de werkvloer.
Het leven zit vol onzekerheden, en hoewel we er liever niet over nadenken, kan er een moment komen waarop we zelf geen beslissingen meer kunnen nemen over onze medische behandeling. In zulke situaties kan een niet-reanimerenpenning een belangrijke rol spelen. Maar wat is zo'n penning precies en wat betekent het voor de hulpverleners? Laten we dat eens nader bekijken.