Middelbuurtseweg 5d
3903 LB Veenendaal
Een reanimatie is een levensreddende ingreep bij mensen die een hartstilstand hebben. Zij hebben geen ademhaling en geen pols. De bedoeling is om de bloedsomloop en de ademhaling weer op gang te brengen. Voor dit laatste wordt een beademingsmasker gebruikt. Dat is een hulpmiddel om lucht in de longen van een persoon te blazen. In dit blog gaan we er verder op in.
Een beademingsmasker – of pocket mask – is een masker dat over de mond en neus van het slachtoffer wordt geplaatst. Het masker heeft ook een mondstuk, waardoor lucht wordt geblazen. Het beademingsmasker is speciaal ontworpen om tijdens het beademen de overdracht van ziekteverwekkers, zoals slijm of bloed, te voorkomen.
Wanneer een persoon niet meer zelfstandig ademt, is het essentieel om direct de beademing te starten. Dit geldt natuurlijk ook in het geval er sprake is van een reanimatie. Het beademen van het slachtoffer doe je via mond-op-mond beademing. Maar het is ook mogelijk om daar dus een beademingsmasker voor te gebruiken. De belangrijkste reden hiervoor is hygiëne. Door een pocket mask te gebruiken, kun je het slachtoffer beademen zonder kans op een eventuele besmetting. Er is namelijk geen direct lichamelijk contact.
Daarom gebruiken professionele hulpverleners altijd een beademingsmasker. Bij een reanimatie moet snel gehandeld worden en in zo’n noodsituatie is er geen tijd om te achterhalen of het slachtoffer een besmettelijke ziekte heeft. Het kan zelfs voor jou gelden dat je een slachtoffer niet kent. Door een beademingsmasker te gebruiken, kun je iemand het leven redden, terwijl je zelf veilig blijft.
Het gebruik van een beademingsmasker bij een reanimatie is vrij eenvoudig. Volg daarvoor deze stappen:
Heb je een beademingsmasker gebruikt? Gooi het weg. Immers, je gebruikt het masker vanuit hygiënisch oogpunt. Dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor het slachtoffer. Wanneer je het masker nogmaals zou gebruiken bij een ander slachtoffer, dan is er een groter risico op besmetting.
Wil je goed leren beademen met een pocket mask? Geef je dan op voor een reanimatiecursus. Vraag ook je collega’s, VvE of buurtbewoners mee. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een levensreddend apparaat. Maar net als elk ander elektronisch apparaat heeft ook een AED een beperkte levensduur. Het is belangrijk om te weten hoe lang je op je AED kunt vertrouwen en wanneer het tijd is voor vervanging. In dit blog duiken we dieper in op de levensduur van een AED.
Een Automatische Externe Defibrillator (AED) kan levens redden bij een hartstilstand. Maar wat als je AED het begeeft op het moment dat je hem het hardst nodig hebt? Dat is een risico als je hem buiten opbergt in een onverwarmde kast. In dit blogartikel leggen we uit waarom een verwarmde buitenkast cruciaal is voor de betrouwbaarheid van je AED.
Heb je wel eens gehoord van de IP-waarde van een AED? Het is een term die vaak voorbij komt als je op zoek bent naar een AED voor jouw kantoor, sportvereniging of openbare ruimte. Maar wat betekent deze waarde eigenlijk en waarom is het belangrijk? In dit blog leggen we je alles uit wat je moet weten over de IP-waarde van een AED.