19 jul 2024

Mond-op-mond beademing noodzakelijk bij reanimeren?

Bij een hartstilstand is snelle actie van levensbelang. Reanimatie kan het verschil maken tussen leven en dood. Maar is mond-op-mond beademing altijd noodzakelijk? In dit artikel bespreken we de rol van beademing bij reanimeren en beantwoorden we de vraag of het echt onmisbaar is.

De rol van mond-op-mond beademing

Bij een hartstilstand stopt de bloedsomloop en wordt er geen zuurstof meer rondgepompt naar de organen. Mond-op-mond beademing heeft als doel om zuurstofrijk bloed naar de hersenen en andere vitale organen te blijven transporteren totdat de hartslag en ademhaling spontaan terugkeren of er verdere hulp beschikbaar is. Je blaast zuurstofrijke lucht in de longen van het slachtoffer, waardoor er zuurstof in het bloed opgenomen kan worden. Dit vergroot de kans op overleving aanzienlijk.

Beademen is essentieel bij een hartstilstand die langer aanhoudt, of als de oorzaak ligt bij een verdrinking, longziekte of trauma. Ook bij kinderen is beademen essentieel, omdat bij hen de oorzaak van een hartstilstand vaak anders is dan bij volwassenen.

Is mond-op-mond beademing altijd nodig?

De Europese Reanimatieraad (ERC) benadrukt dat mond-op-mond beademing de voorkeur heeft bij reanimatie van volwassenen, kinderen en baby's. Echter, het is belangrijk om te weten dat er situaties zijn waarin beademing niet mogelijk of niet noodzakelijk is:

  • Je voelt je niet comfortabel: als je om wat voor reden dan ook geen mond-op-mond beademing wilt geven, is dat oké. Blijf dan borstcompressies uitvoeren totdat er hulp arriveert. Studies wijzen uit dat reanimeren met alleen borstcompressies beter is dan helemaal niets doen.
  • Het slachtoffer heeft ernstig gezichtsletsel: mond-op-mond beademing kan moeilijk of onmogelijk zijn als het slachtoffer ernstige verwondingen aan het gezicht of de mond heeft. In dat geval is beademing met een beademingsmasker of beademingsballon de beste optie.
  • Het slachtoffer heeft een besmettelijke ziekte: als je vermoedt dat het slachtoffer een besmettelijke ziekte heeft, zoals HIV of hepatitis, is het te risicovol om mond-op-mond beademing te geven. Gebruik in dat geval een beademingsmasker.

Een beademingsmasker is een transparant masker dat over de mond en neus van het slachtoffer wordt geplaatst. Je kunt het masker gebruiken om beademing te geven met behulp van je eigen ademhaling.

Tips voor effectieve mond-op-mond beademing

  • Zorg voor een goede afdichting; plaats je lippen volledig rond de mond van het slachtoffer.
  • Beadem langzaam en diep: het doel is om de borstkas omhoog te laten komen, niet om longen op te blazen.
  • Observeer de borstkas: controleer na elke beademing of de borstkas van het slachtoffer omhoog komt.
  • Hygiëne: gebruik een doekje of beademingsmasker als je bezorgd bent over besmetting of dat gewoon fijner vindt.

Beter dan niets doen

Aarzel dus niet om te reanimeren, zelfs als je geen mond-op-mond beademing wilt geven. Je kunt het leven van een ander redden!

Deel dit bericht met jouw netwerk

LEES MEER BLOGS

Zie hieronder andere interessante blogs van AEDSupermarkt.nl! Periodiek zullen wij nieuwe interessante berichten met u delen!
externalId=aedsupermarkt-blogs-details-2.1.1.1.1&filter[active]=1