Middelbuurtseweg 5d
3903 LB Veenendaal
Bij een hartstilstand is snelle actie van levensbelang. Reanimatie kan het verschil maken tussen leven en dood. Maar is mond-op-mond beademing altijd noodzakelijk? In dit artikel bespreken we de rol van beademing bij reanimeren en beantwoorden we de vraag of het echt onmisbaar is.
Bij een hartstilstand stopt de bloedsomloop en wordt er geen zuurstof meer rondgepompt naar de organen. Mond-op-mond beademing heeft als doel om zuurstofrijk bloed naar de hersenen en andere vitale organen te blijven transporteren totdat de hartslag en ademhaling spontaan terugkeren of er verdere hulp beschikbaar is. Je blaast zuurstofrijke lucht in de longen van het slachtoffer, waardoor er zuurstof in het bloed opgenomen kan worden. Dit vergroot de kans op overleving aanzienlijk.
Beademen is essentieel bij een hartstilstand die langer aanhoudt, of als de oorzaak ligt bij een verdrinking, longziekte of trauma. Ook bij kinderen is beademen essentieel, omdat bij hen de oorzaak van een hartstilstand vaak anders is dan bij volwassenen.
De Europese Reanimatieraad (ERC) benadrukt dat mond-op-mond beademing de voorkeur heeft bij reanimatie van volwassenen, kinderen en baby's. Echter, het is belangrijk om te weten dat er situaties zijn waarin beademing niet mogelijk of niet noodzakelijk is:
Een beademingsmasker is een transparant masker dat over de mond en neus van het slachtoffer wordt geplaatst. Je kunt het masker gebruiken om beademing te geven met behulp van je eigen ademhaling.
Aarzel dus niet om te reanimeren, zelfs als je geen mond-op-mond beademing wilt geven. Je kunt het leven van een ander redden!
Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een levensreddend apparaat. Maar net als elk ander elektronisch apparaat heeft ook een AED een beperkte levensduur. Het is belangrijk om te weten hoe lang je op je AED kunt vertrouwen en wanneer het tijd is voor vervanging. In dit blog duiken we dieper in op de levensduur van een AED.
Een Automatische Externe Defibrillator (AED) kan levens redden bij een hartstilstand. Maar wat als je AED het begeeft op het moment dat je hem het hardst nodig hebt? Dat is een risico als je hem buiten opbergt in een onverwarmde kast. In dit blogartikel leggen we uit waarom een verwarmde buitenkast cruciaal is voor de betrouwbaarheid van je AED.
Heb je wel eens gehoord van de IP-waarde van een AED? Het is een term die vaak voorbij komt als je op zoek bent naar een AED voor jouw kantoor, sportvereniging of openbare ruimte. Maar wat betekent deze waarde eigenlijk en waarom is het belangrijk? In dit blog leggen we je alles uit wat je moet weten over de IP-waarde van een AED.