03 nov 2023

Hoe vaak kun je een AED gebruiken?

De afkorting AED staat voor automatische externe defibrillator. Een AED gebruik je op het moment dat een persoon een hartstilstand heeft. De AED zorgt er uiteindelijk voor dat een fibrillerend hart door middel van een elektrische schok een reset krijgt. Door deze elektrische schok wordt geprobeerd het hartritme te herstellen. Maar kun je na een inzet met de AED deze nog een keer gebruiken? En hoe zit het met de andere accessoires, zoals de elektroden en batterij? In dit artikel bespreken we deze vragen.

Hoe vaak kun je een AED gebruiken?

Kun je een AED meerdere keren gebruiken?

Ja, in principe kun je een AED onbeperkt vaak gebruiken. Wel is het belangrijk om na gebruik – of als de verpakking is geopend - de AED elektroden te vervangen. Ook wanneer de houdbaarheidsdatum verstreken is – in de meeste gevallen 2 jaar – moeten de elektroden vervangen worden. De gel aan de plakzijde van de elektroden kan namelijk uitdrogen, waardoor de elektroden uiteindelijk niet goed geplakt kunnen worden op het lichaam van het slachtoffer. Wist je dat je verbruikskosten na de inzet van een AED in veel gevallen kunt declareren?

Moeten de AED batterijen vervangen worden na een reanimatie?

Het kan voorkomen dat de AED batterij na een reanimatie vervangen moet worden, omdat de capaciteit mogelijk niet meer toereikend is. Door een zelftest geeft de AED aan dat de spanning te laag is. Vanzelfsprekend gaat de batterij van een AED langer mee als deze jarenlang stand-by staat. De levensduur is afhankelijk van het type AED.

Wat is de levensduur van een AED?

De levensduur van een AED verschilt, maar wij adviseren na ongeveer 10 jaar de AED te vervangen. Zorg er altijd voor dat:

  • Elektroden en batterijen op tijd vervangen worden
  • De AED na gebruik / periodiek onderhouden wordt

De garantietermijn van een AED is circa 8 jaar.

Advies nodig bij de aanschaf van een AED?

Alle AED’s in ons assortiment zijn geschikt om vaker te gebruiken. Wil je graag advies bij de aanschaf van een AED? Neem contact met ons op.

Deel dit bericht met jouw netwerk

LEES MEER BLOGS

Zie hieronder andere interessante blogs van AEDSupermarkt.nl! Periodiek zullen wij nieuwe interessante berichten met u delen!
externalId=aedsupermarkt-blogs-details-2.1.1.1.1&filter[active]=1