14 okt 2018

Alles wat u moet weten over AED batterijen

De AED batterij: een onmisbaar onderdeel van elke AED. Zonder batterijen, werkt de defibrillator immers niet! In deze blog leest meer over AED batterijen, ontdekt u welke batterij geschikt is voor uw AED, wat de levensduur en kosten van een batterij zijn en hoe u de kosten van AED batterijen in sommige situaties kunt declareren.

Levensduur AED batterijen

Iedere AED batterij heeft een andere levensduur. Wanneer een AED regelmatig gebruikt wordt, gaat de AED batterij logischerwijs sneller leeg dan wanneer deze jarenlang stand-by staat. Ook is de levensduur afhankelijk van het type AED waar de AED batterij in zit. Helaas geeft niet elke AED aan hoe vol de batterij/accu nog is en wanneer deze toe is aan vervanging.

Soorten AED batterijen

Er zijn verschillende typen batterijen voor de verschillende soorten AED’s. De prijs is afhankelijk van het type AED en de levensduur.

Batterijen voor de Cardiac Science AED:

 • Cardiac Science G3 batterij: geschikt voor de G3-modellen van Cardiac Science Powerheart G3 Elite en de G3 van het type 9300A, 9300E, 9390A (van ná 12 april 2004) en de 9390E. De batterij heeft een levensduur van 4 jaar als de AED stand-by staat of bij 290 defibrillatie schokken. Als het batterijniveau laag is, kunnen er nog minimaal 7 schokken worden gegeven.
 • Cardiac Science G5 batterij: geschikt voor de G5-modellen van Cardiac Science Powerheart. De batterij heeft een levensduur van 4 jaar als de AED stand-by staat of bij 500 defibrillatie schokken. Als het batterijniveau laag is, kunnen er nog minimaal 9 schokken worden gegeven.

Batterijen voor de Defibtech Lifeline AED:

 • Defibtech Lifeline batterij DCF-210: geschikt voor de Defibtech Lifeline AED volautomaat en halfautomaat. Zeer zuinig met een levensduur van 7 jaar als de AED stand-by staat of bij 300 defibrillatie schokken.
 • Defibtech Lifeline lithium 9v batterij: deze batterij is geschikt voor de Defibtech Lifeline AED volautomaat en halfautomaat. De levensduur van deze batterij is 1 jaar.
  Deze kleine batterij moet een lithium batterij zijn en absoluut geen alkaline, hij zit in de grote batterij (DCF-210) en zorgt voor het interne geheugen en de zelftests.
 • Defibtech Lifeline View batterij: deze batterij is geschikt voor de Defibtech Lifeline View AED. De levensduur is 4 jaar als de AED stand-by staat of bij 125 defibrillatie schokken.

Batterijen voor de Philips Heartstart AED:

 • Philips HeartStart HS1 en FRx batterij M5070A: geschikt voor de modellen Philips Heartstart HS1 en de Philips Heartstart FRx. De batterij heeft een levensduur van 4 jaar als de AED stand-by staat of bij 90 defibrillatie schokken.

Batterijen voor de Physio-Control AED:

 • Physio-Control Lifepak 1000 Batterij: geschikt voor de Physio-Control Lifepak 1000 (met/zonder ECG weergave). De batterij gaat 5 jaar mee als de AED op stand-by staat of bij 440 defibrillatie schokken.
 • Physio-Control Lifepak CR2 batterij: geschikt voor de Physio-Control Lifepak volautomaat en halfautomaat. De levensduur van de batterij is 4 jaar als de AED stand-by staat of bij 103-166 defibrillatie schokken afhankelijk van de hoeveelheid joules.

Batterijen voor de Zoll AED:

 • Zoll AED Plus lithium batterij: geschikt voor de Zoll AED plus. Met een levensduur van 5 jaar zijn dit zuinige én betaalbare batterijen. De batterijen worden per 10 stuks geleverd.
 • Zoll Pro lithium batterij 8000-0860-01: geschikt voor de Zoll AED Pro. De batterij heeft een levensduur van 5 jaar als de AED stand-by staat of bij 300 defibrillatie schokken.
 • Zoll AED 3 batterij: geschikt voor de Zoll AED 3. Wanneer de zelftestinterval op 1 keer in de week wordt geplaatst zal de batterij een levensduur van 5 jaar hebben. Indien er dagelijks een zelftest wordt uitgevoerd zal de levensduur van de batterij 3 jaar zijn. Als de AED heeft aangegeven dat het batterijniveau laag is kunnen er nog minimaal 9 defibrillatie schokken worden gegeven.

Hoe weet ik dat de batterij (bijna) leeg is?

Elke AED geeft aan of de batterij leeg is. Het is per type AED verschillend hoe de batterijstatus te controleren is. In sommige typen AED’s zit een zogenaamde Actieve Status Indicator (ASI) ingebouwd die groen knippert zodra de batterij nog vol is. Als deze leeg dreigt te raken, zie je een rood lichtje en als de batterij volledig leeg is, stopt de ASI met knipperen. Ook zijn er AED’s waarop de statusindicator een rode ‘X’ aangeeft, wat erop duidt dat de batterij op korte termijn vervangen moet worden of inmiddels al leeg is.

Andere typen AED’s geven een akoestisch signaal af. Zodra de batterij leeg dreigt te raken, krijgt u het bericht ‘Vervang de batterij’ te horen of wordt een piepsignaal afgegeven.

Kan ik een batterij opladen?

Nee, AED batterijen zijn niet oplaadbaar.
Alle batterijen zijn met 1 dag leverbaar dus u hoeft geen batterijen als reserve op voorraad te houden.

Kan ik de kosten van het vervangen van de batterij ergens declareren?

De kosten van AED batterijen kunt u bij inzet van een AED alleen declareren bij de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) in uw regio als de elektroden en batterij in 1 unit zitten en dus niet los van elkaar verkrijgbaar zijn.

Op zoek naar een batterij voor uw AED? Bekijk de AED batterijen in onze webshop.

Deel dit bericht met jouw netwerk

LEES MEER BLOGS

Zie hieronder andere interessante blogs van AEDSupermarkt.nl! Periodiek zullen wij nieuwe interessante berichten met u delen!
externalId=aedsupermarkt-blogs-details-2.1.1.1.1&filter[active]=1