20 jan 2023

Wat zijn AED elektroden en waar plaats je ze?

Om een AED goed in te zetten heb je ook goedwerkende AED elektroden nodig. In dit artikel bespreken we wat AED elektroden zijn en hoe je ze op de juiste manier plaatst.

Wat zijn AED elektroden?

AED elektroden zijn de stickers die op het lichaam van het slachtoffer worden geplakt en geleiden de elektriciteit bij een eventuele schok. Bovendien zorgen de elektroden er niet alleen voor dat de AED een schok kan geven, maar ook dat de AED een analyse kan maken van het hartritme. In de meeste gevallen zijn de elektroden al gekoppeld aan de AED, waardoor het direct gereed is voor gebruik.

Wat zijn AED elektroden en waar plaats je ze?

Waar plaats je de elektroden van een AED?

Wanneer iemand een hartstilstand heeft, start je met reanimeren. Zodra een AED gehaald of in de buurt is, plaats je de elektroden in de buurt van het hart. Eén elektrode plak je vlak boven de rechter tepel en net onder het sleutelbeen van het slachtoffer. De andere elektrode plak je onder de linkerborst van het slachtoffer. Op deze manier zit het hart precies in het midden van de AED elektroden. Op de elektroden zelf zie je ook op welke plek ze geplaatst moeten worden.

De standaard elektroden zijn in de meeste gevallen te gebruiken voor volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar. Hieronder de stappen om de AED elektroden op de juiste manier te plaatsen en te gebruiken:

  1. Maak de borstkas bloot: Verwijder bovenkleding en sieraden. Verwijder ook de bh bij vrouwen.
  2. Droog de borstkas van het slachtoffer als deze vochtig of klam is. Wanneer er veel borsthaar aanwezig is, scheer je de borst waar de elektroden geplaatst worden.
  3. Open en/of start de AED en scheur het zakje open om de elektrodenpads eruit te halen.
  4. Haal het folie van de elektroden af en druk ze stevig aan op de ontblote borst van het slachtoffer. Het maakt niet uit welke elektrode je aan welke kant plaatst.
  5. Volg daarna de instructies van de AED op om eventueel een schok toe te dienen.

In sommige uitzonderlijke situaties kan je twijfelen over de manier waarop je de elektroden moet plaatsen, zoals bij een pacemaker of zwangere vrouw.

AED elektroden plaatsen bij kinderen

Bij kinderen vanaf 8 jaar of die een gewicht hebben van 25 kg of meer, kun je de elektroden plaatsen zoals bij een volwassene. Bij kinderen van onder de 8 jaar of die minder dan 25 kg wegen, plaats je één elektrode op de borst en de ander op de rug tussen de schouderbladen. Ook zijn er speciale elektroden voor kinderen, die kleiner van stuk zijn en een lager energieniveau afgeven, zodat het hartweefsel minder beschadigt.

Wanneer moet je elektroden voor de AED vervangen?

Er zijn een paar situaties wanneer je de elektroden van de AED moet vervangen:

  • Nadat de houdbaarheidsdatum verstreken is.
  • Na een inzet met de AED.
  • Als de verpakking geopend is, waardoor de geleidende gel uitdroogt.

Wil je graag meer weten over het gebruik van elektroden of heb je advies nodig, dan kun je altijd contact met ons opnemen.



Deel dit bericht met jouw netwerk

LEES MEER BLOGS

Zie hieronder andere interessante blogs van AEDSupermarkt.nl! Periodiek zullen wij nieuwe interessante berichten met u delen!
externalId=aedsupermarkt-blogs-details-2.1.1.1.1&filter[active]=1