Middelbuurtseweg 5d
3903 LB Veenendaal
Om een AED goed in te zetten heb je ook goedwerkende AED elektroden nodig. In dit artikel bespreken we wat AED elektroden zijn en hoe je ze op de juiste manier plaatst.
AED elektroden zijn de stickers die op het lichaam van het slachtoffer worden geplakt en geleiden de elektriciteit bij een eventuele schok. Bovendien zorgen de elektroden er niet alleen voor dat de AED een schok kan geven, maar ook dat de AED een analyse kan maken van het hartritme. In de meeste gevallen zijn de elektroden al gekoppeld aan de AED, waardoor het direct gereed is voor gebruik.
Wanneer iemand een hartstilstand heeft, start je met reanimeren. Zodra een AED gehaald of in de buurt is, plaats je de elektroden in de buurt van het hart. Eén elektrode plak je vlak boven de rechter tepel en net onder het sleutelbeen van het slachtoffer. De andere elektrode plak je onder de linkerborst van het slachtoffer. Op deze manier zit het hart precies in het midden van de AED elektroden. Op de elektroden zelf zie je ook op welke plek ze geplaatst moeten worden.
De standaard elektroden zijn in de meeste gevallen te gebruiken voor volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar. Hieronder de stappen om de AED elektroden op de juiste manier te plaatsen en te gebruiken:
In sommige uitzonderlijke situaties kan je twijfelen over de manier waarop je de elektroden moet plaatsen, zoals bij een pacemaker of zwangere vrouw.
Bij kinderen vanaf 8 jaar of die een gewicht hebben van 25 kg of meer, kun je de elektroden plaatsen zoals bij een volwassene. Bij kinderen van onder de 8 jaar of die minder dan 25 kg wegen, plaats je één elektrode op de borst en de ander op de rug tussen de schouderbladen. Ook zijn er speciale elektroden voor kinderen, die kleiner van stuk zijn en een lager energieniveau afgeven, zodat het hartweefsel minder beschadigt.
Er zijn een paar situaties wanneer je de elektroden van de AED moet vervangen:
Wil je graag meer weten over het gebruik van elektroden of heb je advies nodig, dan kun je altijd contact met ons opnemen.
In dit artikel gaan we in op de essentie van burgerhulpverlening: wat houdt burgerhulpverlening in en waarom is het er?
Om een AED goed in te zetten heb je ook goedwerkende AED elektroden nodig. In dit artikel bespreken we wat AED elektroden zijn en hoe je ze op de juiste manier plaatst.
Dagelijks worden er 40 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Het kan iedereen overkomen, van jong tot oud. Het overgrote deel van deze slachtoffers bevindt zich in of rondom het huis. Als er niet binnen 6 minuten iets gebeurt, overleeft meer dan 90% een hartstilstand niet. Daarom wil de Hartstichting van Nederland één grote 6-minutenzone maken; mensen met een hartstilstand krijgen binnen 6 minuten de juiste hulp.