18 jan 2024

Wat is gasping?

Gasping - ook wel agonale ademhaling genoemd - is een reflex van het lichaam als reactie op een laag zuurstofgehalte in de hersenen. Het is een schokkende, onregelmatige en/of luid snurkende ademhalingsbeweging. Gasping kan optreden bij een hartstilstand, maar ook bij andere levensbedreigende situaties, zoals een ernstige bloeding of vergiftiging. In dit artikel gaan we verder in op wat gasping is en wat je moet doen.

Wat gebeurt er bij gasping?

Wanneer je hart stopt met kloppen, stopt ook de bloedsomloop. Hierdoor krijgen je hersenen geen zuurstof meer. Je lichaam reageert hierop door een reflex op te roepen die ervoor zorgt dat je ademhaalt. Deze reflex is echter niet effectief, omdat er geen bloed meer is om zuurstof naar je hersenen te transporteren. Het ziet eruit als een vis die naar lucht aan het happen is.

Gasping kan er op verschillende manieren uitzien. Naast een schokkende, onregelmatige en/of luide ademhalingsbeweging kan de ademhaling ook oppervlakkig of diep zijn.

Hoe lang duurt gasping?

Gasping duurt meestal niet lang. Het houdt vaak 30 seconden tot een minuut aan, maar er zijn ook gevallen bekend waarbij het langer aanhield. Twijfel niet en bel direct 112, en start de reanimatie. Ook tijdens gasping moet je namelijk direct beginnen met reanimeren. Sluit ook direct een AED aan als die in de buurt is.

Je volgt dezelfde richtlijnen als bij geen ademhaling. Het is essentieel om de kenmerken te herkennen – waaronder dat het niet om een normale ademhaling gaat - en meteen actie te ondernemen. Op die manier vergroot je ook de overlevingskans van het slachtoffer.

Deel dit bericht met jouw netwerk

LEES MEER BLOGS

Zie hieronder andere interessante blogs van AEDSupermarkt.nl! Periodiek zullen wij nieuwe interessante berichten met u delen!
externalId=aedsupermarkt-blogs-details-2.1.1.1.1&filter[active]=1