Middelbuurtseweg 5d
3903 LB Veenendaal
Gasping - ook wel agonale ademhaling genoemd - is een reflex van het lichaam als reactie op een laag zuurstofgehalte in de hersenen. Het is een schokkende, onregelmatige en/of luid snurkende ademhalingsbeweging. Gasping kan optreden bij een hartstilstand, maar ook bij andere levensbedreigende situaties, zoals een ernstige bloeding of vergiftiging. In dit artikel gaan we verder in op wat gasping is en wat je moet doen.
Wanneer je hart stopt met kloppen, stopt ook de bloedsomloop. Hierdoor krijgen je hersenen geen zuurstof meer. Je lichaam reageert hierop door een reflex op te roepen die ervoor zorgt dat je ademhaalt. Deze reflex is echter niet effectief, omdat er geen bloed meer is om zuurstof naar je hersenen te transporteren. Het ziet eruit als een vis die naar lucht aan het happen is.
Gasping kan er op verschillende manieren uitzien. Naast een schokkende, onregelmatige en/of luide ademhalingsbeweging kan de ademhaling ook oppervlakkig of diep zijn.
Gasping duurt meestal niet lang. Het houdt vaak 30 seconden tot een minuut aan, maar er zijn ook gevallen bekend waarbij het langer aanhield. Twijfel niet en bel direct 112, en start de reanimatie. Ook tijdens gasping moet je namelijk direct beginnen met reanimeren. Sluit ook direct een AED aan als die in de buurt is.
Je volgt dezelfde richtlijnen als bij geen ademhaling. Het is essentieel om de kenmerken te herkennen – waaronder dat het niet om een normale ademhaling gaat - en meteen actie te ondernemen. Op die manier vergroot je ook de overlevingskans van het slachtoffer.
In een noodsituatie, zoals bij een hartstilstand, telt elke seconde. Snel en effectief handelen kan het verschil maken tussen leven en dood. Een automatische externe defibrillator (AED) is dan een onmisbaar hulpmiddel. Maar voordat je een echte AED inzet, is het cruciaal om te weten hoe deze werkt. Hier komt de trainings-AED om de hoek kijken.
Hoewel het in Nederland wettelijk niet verplicht is voor bedrijven om een AED (Automatische Externe Defibrillator) te hebben, is het sterk aan te raden om er een aan te schaffen. Het hebben van een AED kan namelijk van levensbelang zijn bij een hartstilstand op de werkvloer.
Het leven zit vol onzekerheden, en hoewel we er liever niet over nadenken, kan er een moment komen waarop we zelf geen beslissingen meer kunnen nemen over onze medische behandeling. In zulke situaties kan een niet-reanimerenpenning een belangrijke rol spelen. Maar wat is zo'n penning precies en wat betekent het voor de hulpverleners? Laten we dat eens nader bekijken.