23 nov 2022

Waarom geeft een AED niet altijd een schokadvies?

Wanneer iemand gereanimeerd wordt - waarbij ook een AED ingezet wordt - geeft de AED niet altijd een schok. Waarom dat precies is, komt in dit artikel aan bod.

Hoe werkt een AED?

Een AED bestaat uit twee elektroden die op de borstkas van het slachtoffer geplakt worden. Hierdoor kan het apparaat de huidige status van het hart analyseren. Vervolgens geeft het apparaat aan wat je moet doen: doorgaan met reanimeren of op de knop drukken om een schok toe te dienen.

waarom-geeft-een-aed-niet-altijd-een-schokadvies-aedsupermarkt

waarom-geeft-een-aed-niet-altijd-een-schokadvies-aedsupermarkt
Wanneer geeft de AED wel een schokadvies?

Met een AED kan iemand in de eerste minuten na een hartstilstand nog gereanimeerd worden. In de meeste gevallen heeft het hart in deze fase een ritmestoornis en beweegt het op een ongecontroleerde manier - ventrikelfibrillatie of ventrikeltachycardie genoemd. De AED adviseert in dit geval een schok. Door de schok ontlaadt het hartspierweefsel, waardoor het hart weer in een normaal ritme moet gaan kloppen.

Wanneer geeft de AED geen schokadvies?

Een AED geeft geen schokadvies als het hart niet fibrilleert. Fibrilleren betekent dat het hart ongecontroleerd samentrekt. Wanneer hier dus geen sprake van is, geeft de AED geen schokadvies. Wanneer het hart echt stilstaat en er geen elektrische activiteit aanwezig is, geeft de AED ook geen schokadvies. Immers, het heeft geen enkel nut om een hart stil te leggen dat al stilstaat. Ook geeft een AED geen schokadvies als er sprake is van een gezond hartritme.

Wel of geen schokadvies

  • Een AED geeft alleen een schok als er sprake is van een verstoort hartritme.
  • Een AED geeft geen schok als het hart echt stilstaat.
  • Een AED geeft ook geen schok als het slachtoffer bewusteloos is, maar het hart wel goed werkt.


Ook leren reanimeren?

Wil jij ook kunnen handelen als iemand in jouw omgeving een hartstilstand krijgt? Volg dan een reanimatiecursus. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Deel dit bericht met jouw netwerk

LEES MEER BLOGS

Zie hieronder andere interessante blogs van AEDSupermarkt.nl! Periodiek zullen wij nieuwe interessante berichten met u delen!
externalId=aedsupermarkt-blogs-details-2.1.1.1.1&filter[active]=1