Middelbuurtseweg 5d
3903 LB Veenendaal
Wanneer iemand gereanimeerd wordt - waarbij ook een AED ingezet wordt - geeft de AED niet altijd een schok. Waarom dat precies is, komt in dit artikel aan bod.
Een AED bestaat uit twee elektroden die op de borstkas van het slachtoffer geplakt worden. Hierdoor kan het apparaat de huidige status van het hart analyseren. Vervolgens geeft het apparaat aan wat je moet doen: doorgaan met reanimeren of op de knop drukken om een schok toe te dienen.
Met een AED kan iemand in de eerste minuten na een hartstilstand nog gereanimeerd worden. In de meeste gevallen heeft het hart in deze fase een ritmestoornis en beweegt het op een ongecontroleerde manier - ventrikelfibrillatie of ventrikeltachycardie genoemd. De AED adviseert in dit geval een schok. Door de schok ontlaadt het hartspierweefsel, waardoor het hart weer in een normaal ritme moet gaan kloppen.
Een AED geeft geen schokadvies als het hart niet fibrilleert. Fibrilleren betekent dat het hart ongecontroleerd samentrekt. Wanneer hier dus geen sprake van is, geeft de AED geen schokadvies. Wanneer het hart echt stilstaat en er geen elektrische activiteit aanwezig is, geeft de AED ook geen schokadvies. Immers, het heeft geen enkel nut om een hart stil te leggen dat al stilstaat. Ook geeft een AED geen schokadvies als er sprake is van een gezond hartritme.
Wil jij ook kunnen handelen als iemand in jouw omgeving een hartstilstand krijgt? Volg dan een reanimatiecursus. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.
Een hartstilstand is een medische noodsituatie die levensbedreigend kan zijn. Tijd is cruciaal bij het redden van een leven, en hartmassage speelt een cruciale rol om de overlevingskansen te vergroten. In dit blog bespreken we wat er in het lichaam gebeurt tijdens hartmassage en hoe je deze levensreddende techniek kunt toepassen.
Een hartstilstand kan iedereen overkomen, waar en wanneer dan ook. In Nederland krijgen jaarlijks zo'n 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De kans om te overleven is klein; slechts 7% haalt het zonder reanimatie en defibrillatie. De aanwezigheid van een AED - Automatische Externe Defibrillator - kan het verschil maken tussen leven en dood.
Een hartstilstand kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd of gezondheid. In zo'n situatie is snelle reanimatie van levensbelang. De inzet van een AED - Automatische Externe Defibrillator - kan daarbij een doorslaggevende rol spelen. Maar wat als het slachtoffer een pacemaker heeft? Is het dan veilig om een AED te gebruiken?