18 feb 2017

Deel 1: Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een AED?

Is de prijs belangrijk? Welke fabrikanten kan ik vertrouwen? Wat is de levensduur van een AED? En met welke extra kosten kan ik te maken krijgen? Ook omtrent het aanschaffen van een AED zijn er veel vragen te stellen. De meeste vragen zijn gemakkelijk te beantwoorden maar het is wel goed om dit van tevoren uit te zoeken.

Welke fabrikanten kan ik vertrouwen

Op het moment dat je een AED in Nederland koopt kan je er vanuit gaan dat de fabrikant en de AED voldoen aan verschillende eisen en normen. We kunnen wel stellen dat alle in Nederland verkrijgbare AED’s betrouwbaar en veilig te gebruiken zijn. Vanuit Nederlandse wetgeving zijn er verschillende eisen opgesteld waar een AED aan moet voldoen. Ook hebben al deze AED’s een CE-keurmerk. Deze certificering geeft aan dat het betreffende product voldoet aan de hiervoor geldende Europese veiligheidsrichtlijnen.

Naast de wetgeving en de certificeringen heeft elke AED ook nog een garantie termijn. Deze garantietermijn is per AED verschillend en wordt gestuurd vanuit de fabrikant. Sommige AED’s hebben een garantietermijn van 10 jaar! Deze garantietermijn dekt in een dergelijk geval de gehele technische levensduur van een AED. In de markt wordt er namelijk vanuit gegaan dat een AED ongeveer 10 jaar mee kan gaan. Na deze 10 jaar loop je het risico dat de AED het niet meer goed doet en zal het apparaat dus vervangen moeten worden.

Is de prijs belangrijk en met welke extra kosten kan ik te maken krijgen

Het is natuurlijk gemakkelijk gezegd maar de prijs voor een AED is niet echt belangrijk. De prijs heeft geen invloed op het functioneren van een AED en een lage prijs zal er ook niet voor zorgen dat de AED uit elkaar valt. Meestal zegt een prijs van een AED wel iets over de gebruiksvriendelijkheid. Zo zijn de volautomaat AED’s over het algemeen duurder dan de semi-automaat AED’s.

Wat veel mensen vergeten is dat de aanschafwaarde van een AED niet de enige kosten zijn. Een AED bevat ook nog een batterij en elektroden. Deze twee zaken hebben een bepaalde levensduur. Als de levensduur voorbij is kan de fabrikant geen garantie meer geven dat de batterij en / of de elektroden nog goed werken. Ook bij de batterij en de elektroden verschilt de levensduur per AED en fabrikant. Het is dus aan te bevelen goed uit te zoeken om de hoeveel jaar de batterij en elektroden vervangen moeten worden. Om een goed inzicht te hebben in de totale kosten is het van belang dat je de volgende zaken beoordeeld:

1: Wat is de aanschafwaarde van een AED.

2: Wat is de levensduur van de elektroden en wat is de prijs van 1 set elektroden.

De AED heeft een levensverwachting van ongeveer 10 jaar, dus ga er vanuit dat je gedurende 10 jaar goed werkende elektroden wilt hebben. Als de levensduur van 1 set elektroden 2 jaar is en de prijs is 100 euro zal je rekening moeten houden met 4 maal 100 euro kosten. De eerste set elektroden wordt namelijk meegeleverd tijdens de aanschaf van een AED. Die eerste kosten hoef je dus niet te maken.

3: Wat is de levensduur van de batterij en wat is de prijs van 1 batterij.

De batterij in een AED is niet oplaadbaar. Ook de batterij zal dus vervangen moeten worden. De AED heeft een levensverwachting van ongeveer 10 jaar, dus ga er vanuit dat je gedurende 10 jaar een goed werkende batterij wilt hebben. Als de levensduur van 1 batterij 5 jaar is en de prijs is 500 euro zal je rekening moeten houden met 1 maal 500 euro. De eerste batterij wordt namelijk meegeleverd tijdens de aanschaf van een AED. Die eerste kosten hoef je dus niet te maken.

Als je bovenstaande punten meeneemt in je berekening van de totale kosten bij de aanschaf van een AED maak je altijd de juiste beslissing.

Deel dit bericht met jouw netwerk

LEES MEER BLOGS

Zie hieronder andere interessante blogs van AEDSupermarkt.nl! Periodiek zullen wij nieuwe interessante berichten met u delen!
externalId=aedsupermarkt-blogs-details-2.1.1.1.1&filter[active]=1