Middelbuurtseweg 5d
3903 LB Veenendaal
Een AED kan levens redden door snel ingezet te worden bij iemand die een hartstilstand heeft. Het bedienen van een AED is vrij eenvoudig en kan door iedereen gebruikt worden, zelfs als je geen medische achtergrond of ervaring hebt. De AED geeft gesproken instructies om de hulpverlener te ondersteunen tijdens het reanimeren. Maar wat nu als je doof of slechthorend bent? Kun je dan ook een AED bedienen? In dit artikel geven we daar het antwoord op.
Ja, gelukkig kunnen ook doven en slechthorenden een AED bedienen. Standaard geven AED’s instructies via geluid. Op veel AED’s zijn afbeeldingen te zien, waarop de te volgen stappen staan en waar bijvoorbeeld de elektroden op het lichaam geplakt moeten worden. Daarnaast zijn er AED’s die ook instructies geven via tekst, beeld of een combinatie van beide. Wanneer een halfautomaat AED gebruikt wordt door iemand die een gehoorbeperking heeft, dan kan hij of zij door het knipperende lampje op de schokknop zien wanneer het apparaat klaar is voor het geven van een schok.
Hieronder een aantal AED’s die geschikt zijn:
Voor iedereen is het belangrijk om te weten hoe je een AED gebruikt, ook als je minder goed hoort of doof bent. Daarom adviseren wij een reanimatiecursus te volgen. Wanneer je er vertrouwt mee raakt, weet je precies hoe te handelen in het geval van een hartstilstand bij iemand. Er zijn niet veel cursussen beschikbaar die speciaal gericht zijn op mensen met een gehoorbeperking, maar CardioService in België biedt wel zo’n cursus aan.
In een noodsituatie, zoals bij een hartstilstand, telt elke seconde. Snel en effectief handelen kan het verschil maken tussen leven en dood. Een automatische externe defibrillator (AED) is dan een onmisbaar hulpmiddel. Maar voordat je een echte AED inzet, is het cruciaal om te weten hoe deze werkt. Hier komt de trainings-AED om de hoek kijken.
Hoewel het in Nederland wettelijk niet verplicht is voor bedrijven om een AED (Automatische Externe Defibrillator) te hebben, is het sterk aan te raden om er een aan te schaffen. Het hebben van een AED kan namelijk van levensbelang zijn bij een hartstilstand op de werkvloer.
Het leven zit vol onzekerheden, en hoewel we er liever niet over nadenken, kan er een moment komen waarop we zelf geen beslissingen meer kunnen nemen over onze medische behandeling. In zulke situaties kan een niet-reanimerenpenning een belangrijke rol spelen. Maar wat is zo'n penning precies en wat betekent het voor de hulpverleners? Laten we dat eens nader bekijken.