22 dec 2023

Kunnen doven en slechthorenden een AED bedienen?

Een AED kan levens redden door snel ingezet te worden bij iemand die een hartstilstand heeft. Het bedienen van een AED is vrij eenvoudig en kan door iedereen gebruikt worden, zelfs als je geen medische achtergrond of ervaring hebt. De AED geeft gesproken instructies om de hulpverlener te ondersteunen tijdens het reanimeren. Maar wat nu als je doof of slechthorend bent? Kun je dan ook een AED bedienen? In dit artikel geven we daar het antwoord op.

kunnen-doven-en-slechthorenden-een-aed-bedienen-aedsupermarkt

kunnen-doven-en-slechthorenden-een-aed-bedienen-aedsupermarkt

Kunnen doven en slechthorenden gebruikmaken van een AED?

Ja, gelukkig kunnen ook doven en slechthorenden een AED bedienen. Standaard geven AED’s instructies via geluid. Op veel AED’s zijn afbeeldingen te zien, waarop de te volgen stappen staan en waar bijvoorbeeld de elektroden op het lichaam geplakt moeten worden. Daarnaast zijn er AED’s die ook instructies geven via tekst, beeld of een combinatie van beide. Wanneer een halfautomaat AED gebruikt wordt door iemand die een gehoorbeperking heeft, dan kan hij of zij door het knipperende lampje op de schokknop zien wanneer het apparaat klaar is voor het geven van een schok.

Voorbeelden van AED’s die geschikt zijn voor mensen met gehoorbeperking

Hieronder een aantal AED’s die geschikt zijn:

Reanimatiecursus volgen

Voor iedereen is het belangrijk om te weten hoe je een AED gebruikt, ook als je minder goed hoort of doof bent. Daarom adviseren wij een reanimatiecursus te volgen. Wanneer je er vertrouwt mee raakt, weet je precies hoe te handelen in het geval van een hartstilstand bij iemand. Er zijn niet veel cursussen beschikbaar die speciaal gericht zijn op mensen met een gehoorbeperking, maar CardioService in België biedt wel zo’n cursus aan.

Deel dit bericht met jouw netwerk

LEES MEER BLOGS

Zie hieronder andere interessante blogs van AEDSupermarkt.nl! Periodiek zullen wij nieuwe interessante berichten met u delen!
externalId=aedsupermarkt-blogs-details-2.1.1.1.1&filter[active]=1