18 aug 2023

Hoe vaak moet een AED gecontroleerd worden?

Het regelmatig controleren van een Automatische Externe Defibrillator (AED) is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat het apparaat altijd klaar is voor gebruik in geval van een hartstilstand. Het controleren van een AED omvat verschillende aspecten, waaronder de fysieke conditie, de functionaliteit, en de elektroden en batterij.

hoe-vaak-moet-een-aed-gecontroleerd-worden-aedsupermarkt

5 belangrijke punten met betrekking tot onderhoud en controle van een AED

Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen met betrekking tot het onderhoud en de controle van een AED:

1. Visuele inspectie:

Je moet regelmatig visuele inspecties uitvoeren om te controleren op tekenen van schade of andere problemen met de behuizing, de elektroden en de batterij van de AED.

2. Elektroden en batterij:

De elektroden en de batterij van de AED hebben een beperkte houdbaarheid en moeten periodiek worden vervangen volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Veel AED's hebben zelftestfuncties die de status van de elektroden en de batterij regelmatig controleren en een waarschuwing geven als vervanging nodig is.

3. Functionaliteitstest:

Je moet regelmatig de functionaliteit van de AED testen. Dit omvat het controleren van de stroomtoevoer, het opstarten van het apparaat en het doorlopen van de gesproken instructies. Sommige AED's hebben ingebouwde zelftestprogramma's die automatisch de functionaliteit testen en storingen detecteren.

4. Omgevingsfactoren:

Bewaar de AED op een goed bereikbare en zichtbare locatie. Bescherm het tegen extreme temperaturen, vochtigheid en stof, omdat deze factoren de prestaties van het apparaat kunnen beïnvloeden.

5. Onderhoudslogboek:

vraag de leverancier om een onderhoudslogboek bij te houden, waarin alle inspecties, tests en vervangingen zijn gedocumenteerd. Dit is belangrijk bij het bewijzen van naleving van de regels. AEDSupermarkt.nl houdt vanzelfsprekend alles bij.

Is het onderhoud van een AED verplicht?

Het onderhoud van een AED zelf is wettelijk gezien geen verplichting, maar wel dringend aan te raden. Immers, een goed functionerende AED kan levens redden in noodsituaties. Voor veel organisaties geldt wel een wettelijke verplichting om de aanwezige BHV-hulpmiddelen jaarlijks te laten keuren, waarbij de AED ook ‘meegepakt’ wordt.

Heb je nog vragen hierover, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.

Deel dit bericht met jouw netwerk

LEES MEER BLOGS

Zie hieronder andere interessante blogs van AEDSupermarkt.nl! Periodiek zullen wij nieuwe interessante berichten met u delen!
externalId=aedsupermarkt-blogs-details-2.1.1.1.1&filter[active]=1