Middelbuurtseweg 5d
3903 LB Veenendaal
Een AED – ook wel defibrillator genoemd – kan levens redden door snel ingezet te worden bij iemand die een hartstilstand heeft. Het bedienen van een AED is relatief eenvoudig en kan door iedereen worden gebruikt, ongeacht hun medische opleiding of ervaring.
Hieronder staan de 5 stappen beschreven om de AED te bedienen – ervan uitgaande dat de persoon bewusteloos is en diegene niet ademt:
Wanneer de persoon na een schok van een AED bij bewustzijn komt, dan is het belangrijk dat je bij hem of haar blijft. Spreek geruststellende woorden om diegene te kalmeren. Controleer ook regelmatig de ademhaling en hartslag van de persoon. Plaats de persoon ook in een comfortabele houding – de stabiele zijligging. Het is belangrijk om hem of haar altijd in de gaten te houden.
Let op: laat altijd de AED aangesloten zitten totdat er medische hulp is die het overneemt.
Een reanimatie is een levensreddende ingreep bij mensen die een hartstilstand hebben. Zij hebben geen ademhaling en geen pols. De bedoeling is om de bloedsomloop en de ademhaling weer op gang te brengen. Voor dit laatste wordt een beademingsmasker gebruikt. Dat is een hulpmiddel om lucht in de longen van een persoon te blazen. In dit blog gaan we er verder op in.
De afkorting AED staat voor automatische externe defibrillator. Een AED gebruik je op het moment dat een persoon een hartstilstand heeft. De AED zorgt er uiteindelijk voor dat een fibrillerend hart door middel van een elektrische schok een reset krijgt. Door deze elektrische schok wordt geprobeerd het hartritme te herstellen. Maar kun je na een inzet met de AED deze nog een keer gebruiken? En hoe zit het met de andere accessoires, zoals de elektroden en batterij? In dit artikel bespreken we deze vragen.
In dit artikel komen de meestgestelde vragen aan bod over AED’s. Mis je een vraag, laat het ons dan weten. Dan kunnen we deze vraag met antwoord erbij zetten. Ook kun je onze verschillende blogs lezen.