16 mrt 2023

Hoe bedien je een AED?

Een AED – ook wel defibrillator genoemd – kan levens redden door snel ingezet te worden bij iemand die een hartstilstand heeft. Het bedienen van een AED is relatief eenvoudig en kan door iedereen worden gebruikt, ongeacht hun medische opleiding of ervaring.

De 5 stappen bij het bedienen van een AED

Hieronder staan de 5 stappen beschreven om de AED te bedienen – ervan uitgaande dat de persoon bewusteloos is en diegene niet ademt:

  1. Bel onmiddellijk 112 om medische hulp te krijgen – of laat iemand anders dit doen.
  2. Daarna schakel je de AED in. De defibrillator geeft je vervolgens stapsgewijs de instructies.
  3. Plaats de AED elektroden op de blote borst van het slachtoffer, zoals aangegeven op de elektroden zelf. Wanneer het slachtoffer borsthaar heeft en je hebt eventueel een scheermesje bij de hand, dan scheer je het weg voordat je de elektroden aanbrengt.
  4. Volg de gesproken instructies van de AED. Dit kan inhouden dat je het slachtoffer niet aanraakt, terwijl het apparaat een analyse uitvoert van het hartritme. Of dat je een schok moet toedienen als het apparaat dit aangeeft.
  5. Blijf de instructies van de AED opvolgen totdat medische hulp gearriveerd is

Hoe bedien je een AED?

Wat moet je doen als de persoon na een schok bij bewustzijn komt?

Wanneer de persoon na een schok van een AED bij bewustzijn komt, dan is het belangrijk dat je bij hem of haar blijft. Spreek geruststellende woorden om diegene te kalmeren. Controleer ook regelmatig de ademhaling en hartslag van de persoon. Plaats de persoon ook in een comfortabele houding – de stabiele zijligging. Het is belangrijk om hem of haar altijd in de gaten te houden.

Let op: laat altijd de AED aangesloten zitten totdat er medische hulp is die het overneemt.

Deel dit bericht met jouw netwerk

LEES MEER BLOGS

Zie hieronder andere interessante blogs van AEDSupermarkt.nl! Periodiek zullen wij nieuwe interessante berichten met u delen!
externalId=aedsupermarkt-blogs-details-2.1.1.1.1&filter[active]=1