14 okt 2017

Deel 3: Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een AED?

Als hulpverlener kan er tijdens de inzet van een AED veel op je afkomen. De ene hulpverlener vertrouwt op zijn of haar opleiding terwijl de andere hulpverlener sturing nodig heeft. Omdat de AED steeds meer vertrouwt raakt binnen de samenleving kan het maar zo zijn dat een onervaren hulpverlener gebruik maakt van de AED.

Vooral voor de onervaren hulpverlener is dit een vooruitgang. Bij het aanschaffen van een AED kan je hier op letten. De ervaren hulpverlener zal misschien zo min mogelijk toevoegingen op een AED willen hebben terwijl de onervaren hulpverlener graag gebruik maakt van de meest uitgebreide mogelijkheden. Tegenwoordig gaan de mogelijkheden bij een AED steeds verder.

Gesproken instructies of begeleiding en metronoom

Als een AED opengeklapt of aangezet wordt zal deze altijd beginnen met gesproken instructies. In Nederland kan je er vanuit gaan dat deze instructies altijd in het Nederlands gesproken worden. Als je als bedrijf veelal werkt met anderstalige mensen bestaan er ook mogelijkheden andere standaardtalen in te stellen. Op het moment dat de AED opengeklapt of aangezet wordt zal deze stap voor stap instructies geven. Wanneer alle instructies uitgevoerd worden zal de AED uiteindelijk een analyse van het hartritme kunnen doen. Als er instructies worden gemist is dit geen reden tot paniek. De AED zal de instructies blijven herhalen.

De nieuwste AED’s bevatten niet alleen gesproken instructies maar echt een gesproken begeleiding. Gedurende de reanimatie zal de hulpverlener direct feedback krijgen op zijn of haar handelen. AED’s met deze eigenschappen zijn bijvoorbeeld de Zoll AED Plus of de Cardiac Science Powerheart G5. Met de juiste elektroden, de Zoll CPR-D padz elektroden of Cardiac Science Powerheart G5 elektroden voor volwassenen met CPR Device zal de hulpverlener instructies ontvangen zoals “druk harder” of “goede hartmassage”. Op deze manier zal de kwaliteit van reanimatie zo hoog mogelijk zijn.

Ook maakt elke AED gebruik van een metronoom. Een metronoom is een geluid (een ping) dat er voor zorgt dat de hulpverlener gedurende de reanimatie het juiste tempo aanhoudt. Dit tempo is met name van belang voor de borstcompressies. Sommige AED’s hebben ruimte ingebouwd om tussentijds de beademing van het slachtoffer uit te kunnen voeren, maar er zijn een aantal AED’s die dit niet hebben. Het is wel altijd van belang om na 30 borstcompressies het slachtoffer tweemaal te beademen.

Visuele instructies

Bij de huidige AED’s wordt er ook steeds vaker gewerkt met visuele instructies. Dit is met name handig op het moment dat er gereanimeerd wordt in een luidruchtige omgeving. De gesproken instructies hebben dan weinig zin omdat deze toch niet gehoord worden. De visuele instructies bestaan enerzijds uit LED-lampjes. Deze LED-lampjes geven precies aan in welk stadium de hulpverlener zich bevindt gedurende de reanimatie. Als de elektroden opgeplakt moeten worden geeft de AED dit aan maar ook als er borstcompressies gegeven moeten worden. Anderzijds bestaan de visuele instructies uit LCD-schermpjes waarop de instructies en voortgang af te lezen zijn.

Deel dit bericht met jouw netwerk

LEES MEER BLOGS

Zie hieronder andere interessante blogs van AEDSupermarkt.nl! Periodiek zullen wij nieuwe interessante berichten met u delen!
externalId=aedsupermarkt-blogs-details-2.1.1.1.1&filter[active]=1