Middelbuurtseweg 5d
3903 LB Veenendaal
Bedrijfshulpverleners (BHV'ers) spelen een zeer belangrijke rol in het bevorderen van een veilige werkomgeving. Hun taken omvatten meer dan de bekende drie disciplines: EHBO, brandbestrijding en evacuatie. In dit blogartikel bespreken we de diverse taken van BHV'ers en hun waarde voor de organisatie.
Het verlenen van eerste hulp is een van de voornaamste taken van een BHV'er. Ze zijn getraind om adequaat te reageren op ongevallen, van klein tot groot. Bovendien zijn ze geoefend in reanimeren, zowel traditioneel als met een AED.
BHV'ers leren tijdens hun training hoe een beginnende brand te bestrijden. Ze kunnen blussers gebruiken en collega's instrueren om de vlammen te bedwingen, waardoor verdere schade en paniek worden voorkomen.
In noodsituaties kan evacuatie noodzakelijk zijn. BHV'ers nemen de leiding en zorgen voor een georganiseerde, veilige evacuatie van alle aanwezigen. Ze instrueren collega's, bewaren de kalmte en leiden iedereen naar een veilige locatie.
Naast de drie hoofdtaken fungeren BHV'ers als leiders tijdens calamiteiten. Ze worden vertrouwd door hun collega's en moeten in staat zijn om kalmte te bewaren, taken te delegeren en alles georganiseerd te laten verlopen.
Ook vervullen BHV'ers diverse organisatorische taken:
BHV'ers spelen ook een belangrijke rol bij het ontwikkelen en verbeteren van het veiligheidsbeleid binnen een organisatie. Ze fungeren als de brug tussen werknemers en het management, waarbij ze proactief meedenken en waardevolle feedback geven. Vaak werken ze samen met de BHV-ploegleider en het hoofd BHV om het beleid te implementeren en te handhaven.
De inzet van BHV'ers is een waardevolle investering voor organisaties. Door hun expertise en training kunnen ze levens redden, schade beperken en de veiligheid van alle medewerkers bevorderen.
Wil je ook meer leren over BHV en de cruciale rol die BHV’ers spelen in de veiligheid van een organisatie? Of wil je ook een BHV-training volgen? Neem dan contact met ons op.
In een noodsituatie, zoals bij een hartstilstand, telt elke seconde. Snel en effectief handelen kan het verschil maken tussen leven en dood. Een automatische externe defibrillator (AED) is dan een onmisbaar hulpmiddel. Maar voordat je een echte AED inzet, is het cruciaal om te weten hoe deze werkt. Hier komt de trainings-AED om de hoek kijken.
Hoewel het in Nederland wettelijk niet verplicht is voor bedrijven om een AED (Automatische Externe Defibrillator) te hebben, is het sterk aan te raden om er een aan te schaffen. Het hebben van een AED kan namelijk van levensbelang zijn bij een hartstilstand op de werkvloer.
Het leven zit vol onzekerheden, en hoewel we er liever niet over nadenken, kan er een moment komen waarop we zelf geen beslissingen meer kunnen nemen over onze medische behandeling. In zulke situaties kan een niet-reanimerenpenning een belangrijke rol spelen. Maar wat is zo'n penning precies en wat betekent het voor de hulpverleners? Laten we dat eens nader bekijken.