04 jan 2024

AED gebruiken bij een drenkeling: zo doe je dat

Drenkelingen zijn één van de meest kwetsbare groepen slachtoffers van een ongeval. De kans op overleving is relatief laag, maar door snel en adequaat te handelen kun je de kans op overleven aanzienlijk vergroten. Een belangrijk onderdeel van de reanimatie van een drenkeling is het gebruik van een AED.

Wat is een AED?

Een AED, of automatische externe defibrillator, is een apparaat dat een elektrische schok toe kan dienen aan het hart van een slachtoffer met een hartstilstand. De schok kan het hart weer in een normaal ritme brengen. AED's zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar, zoals openbare gebouwen, sportverenigingen en zwembaden.

Kun je een AED gebruiken bij een drenkeling?

Ja, je kunt een AED gebruiken bij een drenkeling. De AED is namelijk niet gevoelig voor water; de stroom loopt tussen de elektroden. Het is wel belangrijk om de borstkas van het slachtoffer droog te maken voordat je de elektroden aanbrengt. Dit doe je door de kleding van het slachtoffer weg te halen en de borstkas met een handdoek droog te wrijven.

Een goede hechting van de elektroden op de huid is belangrijk en de AED kan geen schok afgeven als het slachtoffer nat is. Verder wil je voorkomen dat het water als geleider dient, wat ervoor kan zorgen dat de bediener van de AED een schok krijgt.

Hoe gebruik je een AED bij een drenkeling?

Het gebruik van een AED is relatief eenvoudig. Volg de instructies van het apparaat nauwgezet op. De meeste AED's zijn voorzien van een stem die je door de procedure heen leidt. De stappen voor het gebruik van een AED bij een drenkeling zijn als volgt:

  1. Haal de AED uit de verpakking en plaats deze op een vlakke ondergrond.
  2. Zet de AED aan en volg de instructies van het apparaat.
  3. Ontbloot de borstkas van het slachtoffer.
  4. Droog de borstkas van het slachtoffer met een handdoek.
  5. Plak de elektroden op de borstkas van het slachtoffer.
  6. Volg de instructies van de AED.

Start met beademen

Wanneer een drenkeling bewusteloos is en niet meer ademt, geef dan direct 5 beademingen en start vervolgens de reanimatie: 30 borstcompressies en 2 beademingen. Zorg er daarnaast voor dat ook 112 gebeld wordt. Lees er meer over op de website van het Rode Kruis.

Het gebruik van een AED bij een drenkeling kan de kans op overleven aanzienlijk vergroten. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je een AED gebruikt. Volg de instructies van het apparaat nauwgezet op en twijfel niet om hulp te vragen als je het niet zeker weet.

Deel dit bericht met jouw netwerk

LEES MEER BLOGS

Zie hieronder andere interessante blogs van AEDSupermarkt.nl! Periodiek zullen wij nieuwe interessante berichten met u delen!
externalId=aedsupermarkt-blogs-details-2.1.1.1.1&filter[active]=1