Middelbuurtseweg 5d
3903 LB Veenendaal
Drenkelingen zijn één van de meest kwetsbare groepen slachtoffers van een ongeval. De kans op overleving is relatief laag, maar door snel en adequaat te handelen kun je de kans op overleven aanzienlijk vergroten. Een belangrijk onderdeel van de reanimatie van een drenkeling is het gebruik van een AED.
Een AED, of automatische externe defibrillator, is een apparaat dat een elektrische schok toe kan dienen aan het hart van een slachtoffer met een hartstilstand. De schok kan het hart weer in een normaal ritme brengen. AED's zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar, zoals openbare gebouwen, sportverenigingen en zwembaden.
Ja, je kunt een AED gebruiken bij een drenkeling. De AED is namelijk niet gevoelig voor water; de stroom loopt tussen de elektroden. Het is wel belangrijk om de borstkas van het slachtoffer droog te maken voordat je de elektroden aanbrengt. Dit doe je door de kleding van het slachtoffer weg te halen en de borstkas met een handdoek droog te wrijven.
Een goede hechting van de elektroden op de huid is belangrijk en de AED kan geen schok afgeven als het slachtoffer nat is. Verder wil je voorkomen dat het water als geleider dient, wat ervoor kan zorgen dat de bediener van de AED een schok krijgt.
Het gebruik van een AED is relatief eenvoudig. Volg de instructies van het apparaat nauwgezet op. De meeste AED's zijn voorzien van een stem die je door de procedure heen leidt. De stappen voor het gebruik van een AED bij een drenkeling zijn als volgt:
Wanneer een drenkeling bewusteloos is en niet meer ademt, geef dan direct 5 beademingen en start vervolgens de reanimatie: 30 borstcompressies en 2 beademingen. Zorg er daarnaast voor dat ook 112 gebeld wordt. Lees er meer over op de website van het Rode Kruis.
Het gebruik van een AED bij een drenkeling kan de kans op overleven aanzienlijk vergroten. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je een AED gebruikt. Volg de instructies van het apparaat nauwgezet op en twijfel niet om hulp te vragen als je het niet zeker weet.
Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een levensreddend apparaat. Maar net als elk ander elektronisch apparaat heeft ook een AED een beperkte levensduur. Het is belangrijk om te weten hoe lang je op je AED kunt vertrouwen en wanneer het tijd is voor vervanging. In dit blog duiken we dieper in op de levensduur van een AED.
Een Automatische Externe Defibrillator (AED) kan levens redden bij een hartstilstand. Maar wat als je AED het begeeft op het moment dat je hem het hardst nodig hebt? Dat is een risico als je hem buiten opbergt in een onverwarmde kast. In dit blogartikel leggen we uit waarom een verwarmde buitenkast cruciaal is voor de betrouwbaarheid van je AED.
Heb je wel eens gehoord van de IP-waarde van een AED? Het is een term die vaak voorbij komt als je op zoek bent naar een AED voor jouw kantoor, sportvereniging of openbare ruimte. Maar wat betekent deze waarde eigenlijk en waarom is het belangrijk? In dit blog leggen we je alles uit wat je moet weten over de IP-waarde van een AED.