FAQ

Bent u op zoek naar een antwoord op uw vraag? Kijk dan hier bij de veelgestelde vragen. Veel antwoorden worden hier al gegeven!
Categorie
X
Bekijk hier de veelgestelde vragen en de bijbehorende antwoorden.
Op de website proberen we zoveel als mogelijk informatie te verstrekken. Het kan zijn dat u informatie zoekt maar waarbij u niet direct weet waar u dit kunt vinden. Alle relevante vragen proberen wij bij de veelgestelde vragen te beantwoorden. Het kan uiteraard zo zijn dat u het antwoord niet weet te vinden. U kunt dan altijd contact opnemen met onze klantenservice.
externalId=aedsupermarkt-veelgestelde-vragen-3.2.1.1.1&filter[active]=1
Kunt u een AED gebruiken bij mensen met een pacemaker?

Ja. Op het moment dat iemand een pacemaker heeft kunt u een AED gebruiken. De meeste AED’s van tegenwoordig hebben de mogelijkheid de elektrische signalen van de pacemaker weg te filteren. Op de specifieke productpagina’s van de AED kunt u zien of een AED beschikt over een pacemaker detectie. Let wel op: wanneer u ziet óf weet dat iemand een pacemaker heeft, plaats de elektroden van de AED dan niet rechtstreeks op de pacemaker.

Als ik meer betaal, is de AED dan ook beter?

Nee. Elke AED doet in de basis waar een AED voor nodig is; het afgeven van een schok om er voor te zorgen dat het hart weer in het juiste ritme gaat tikken. Uiteraard is er wel een groot verschil tussen AED’s in gebruiksgemak en accessoires. U kunt kiezen tussen een volautomaat AED of een halfautomaat AED, kiezen tussen een AED waar u real-time feedback krijgt bij de reanimatie of juist niet en bijvoorbeeld kiezen tussen een mooi display of juist niet. Wanneer u een AED kiest met allerlei uitgebreide accessoires zal de prijs ook hoger uitvallen.

Zit er bij de AED altijd een rescue-kit?

Bij AEDSupermarkt.nl wordt er bij het leveren van een AED altijd een gratis rescue-kit meegeleverd.

Kunt u een AED in andere talen instellen?

Sommige AED’s hebben standaard de mogelijkheid om bij de instellingen een keuze te maken voor een andere taal. Andere AED’s hebben deze mogelijkheid niet standaard. Op de specifieke productpagina’s van de AED kunt u zien welke taalinstellingen de AED standaard heeft. Op het moment dat u een andere taal wilt hebben – vraag dit dan bij ons op. Dan kunnen we onderzoeken welke mogelijkheden er zijn.

Wat betekent een volautomaat AED?

Een volautomaat AED zal zelfstandig – zónder dat u zelf op de knop hoeft te drukken – een schok geven aan het slachtoffer. Deze schok zal uiteraard alleen worden gegeven als de AED constateert dat het hart een fibrillerend hartritme heeft. Wanneer het hart een normaal ritme kent, geen ritme meer heeft, of een te zwak (fibrillerend) hartritme kent zal een AED géén schok geven.

Moet ik een diploma / certificaat hebben om gebruik te maken van een AED?

Nee. U hoeft geen diploma / certificaat te hebben om gebruik te maken van een AED. Het is wel aan te raden een training te volgen in het gebruik van de desbetreffende AED zodat u op het moment dat u de AED nodig hebt alles snel weet uit te voeren. Op het moment dat u een AED moet gebruiken zonder een training te hebben gevolgd is dat alsnog geen probleem. De AED zal de hulpverlener door het gehele reanimatieproces leiden.

Wat betekent een half-automaat / semi-automaat AED?

Een half-automaat / semi-automaat AED zal pas een schok geven aan het slachtoffer als u zélf op de schokknop drukt. De AED zal in dat geval na controle van het slachtoffer adviseren een schok toe te kennen.

Hoeveel verschillende soorten AED’s zijn er?

Er zijn verschillende fabrikanten actief op de AED markt. De meeste fabrikanten brengen normaliter ook meerdere AED’s uit. Dit zorgt er voor dat er een grote verscheidenheid aan AED’s in omloop is. AEDSupermarkt.nl heeft er bewust voor gekozen alleen AED’s te verkopen van fabrikanten die al geruime tijd actief zijn op deze markt. Wij werken samen met 6 fabrikanten en maken per fabrikant een keuze welke AED’s wij willen aanbieden.

Zit er garantie op een AED?

Vanuit de fabrikanten wordt er standaard garantie verstrekt op de AED bij de aankoop hiervan. Op de specifieke productpagina’s van de AED’s kunt u zien hoeveel jaar garantie een fabrikant verstrekt.

Wat is de noodzaak van een AED?

Als er binnen 6 minuten gestart wordt met het reanimeren en defibrilleren van een persoon is de overlevingskans circa 70%. Om het hart uit het fibrilleren te krijgen zal er uiteindelijk een AED aan te pas moeten komen. Dit is dan óf de dichtstbijzijnde AED en anders die van de ambulancedienst. Zonder elektrische schok door de AED zal het hart uiteindelijk vervallen in een stilstand.

Werkt een AED bij een hartstilstand?

Er wordt al snel gezegd dat een AED noodzakelijk is in het geval van een hartstilstand. Hartstilstand is niet helemaal het goede woord, omdat een AED pas werkt op het moment dat het hart nog een bepaalde mate van actie kent. Het hart is aan het fibrilleren waardoor het hart niet goed meer functioneert. Wanneer een elektrische schok middels de AED wordt toegediend, krijgt het hart een soort reset waardoor het normale ritme opgepakt kan worden. Op het moment dat er te lang gewacht wordt met het defibrilleren van het hart zal het hart uiteindelijk wél in een stilstand vervallen.

Wanneer zal de AED een schok adviseren?

De AED zal een schok adviseren op het moment dat er nog een bepaalde mate van actie in het hart zit en het hart aan het fibrilleren is. Wanneer het hart een normaal ritme kent, geen ritme meer heeft, of een te zwak (fibrillerend) hartritme kent zal een AED géén schok adviseren.

Hoe werkt een AED?

Een AED zal op het moment dat deze is aangesloten op een persoon gaan zoeken naar activiteit van het hart. Wanneer de AED een fibrillerend hart herkent zal de AED adviseren een schok toe te dienen. Vervolgens zal er een bepaalde hoeveelheid joules worden afgegeven waarbij er getracht wordt het hart in een normaal ritme te krijgen. Wanneer de AED een normaal ritme, geen ritme, óf een te zwak (fibrillerend) hartritme signaleert zal er geen schok worden geadviseerd. De AED kan op die momenten gewoonweg geen “reset” geven aan het hart.

Hoe vaak kunt u een AED gebruiken?

Het gebruik van de AED hangt volledig af van de levensduur van de batterij en de elektroden. Bij elke AED is de levensduur van de batterij en de elektroden weer anders. Op de specifieke productpagina’s van de AED’s / AED batterij en de AED elektroden kunt u zien wat de levensduur is van de desbetreffende producten. Als de levensduur overschreden wordt zal de AED niet goed meer functioneren. Het is in die gevallen dus echt belangrijk een nieuwe batterij en / of elektroden aan te schaffen. Wanneer u de AED hebt gebruikt voor een inzet zullen de elektroden sowieso direct vervangen moeten worden. De elektroden kunt u maar éénmalig gebruiken. De batterij kan normaliter wél bij meerdere inzetten gebruikt worden. De batterij zal in die gevallen wel sneller leeg zijn dan de reguliere levensduur bij geen gebruik van de AED. Elke AED maakt op zijn eigen manier duidelijk of een AED batterij (bijna) leeg is of niet. Op de specifieke productpagina’s van de AED batterijen kunt u zien welke signalen de AED afgeeft.

Wat is een AED?

De afkorting AED staat voor; Automatische Externe Defibrillator. Een AED is een draagbaar apparaat en wordt gebruikt bij het reanimeren en defibrilleren van een persoon die bewusteloos is als gevolg van een fibrillerend hart.