Middelbuurtseweg 5d
3903 LB Veenendaal
Elke AED is erop gericht om een schok toe te dienen om het
hart te resetten als dat nodig is. Wanneer je als organisatie of particulier op
zoek bent naar een
AED,
kun je kiezen tussen een halfautomaat of een volautomaat AED. Maar wat is het
verschil tussen deze twee varianten? We leggen het hieronder verder uit.
Qua uiterlijk zit er weinig verschil tussen een halfautomaat – ook wel semi-automaat genoemd – en een volautomaat AED. Waar een volautomaat alleen een aan-uit knop heeft, heeft de halfautomaat ook nog een schokknop.
Links een Volautomaat AED en rechts een Halfautomaat AED
Het grote verschil zit in de werking. Wanneer de AED een fibrillerend hart herkent, gaat de AED zich voorbereiden om een schok te geven; het laadt zich op. Een volautomatische AED geeft vervolgens automatisch zelf de schok en geeft aan dat de schok is gegeven. Bij een halfautomatische AED druk je als hulpverlener zelf op de knipperende schokknop om de schok toe te dienen.
De keuze voor een volautomaat of halfautomaat is per doelgroep verschillend. Onze ervaring leert dat de meesten voor een halfautomaat kiezen, omdat de hulpverlener tijdens AED-trainingen ook met een halfautomaat oefent en dit dus ook bij een daadwerkelijke reanimatie verwacht. Bovendien kun je als hulpverlener controleren dat niemand fysiek contact heeft met het slachtoffer, voordat je de schokknop indrukt. Wil je graag advies op maat over welke keuze jij het beste kunt maken, neem dan contact met ons op.
Het leven zit vol onzekerheden, en hoewel we er liever niet over nadenken, kan er een moment komen waarop we zelf geen beslissingen meer kunnen nemen over onze medische behandeling. In zulke situaties kan een niet-reanimerenpenning een belangrijke rol spelen. Maar wat is zo'n penning precies en wat betekent het voor de hulpverleners? Laten we dat eens nader bekijken.
Een hartstilstand is een plotselinge, levensbedreigende medische noodsituatie waarbij het hart stopt met kloppen. Hierdoor stopt de bloedcirculatie en krijgen de organen geen zuurstof meer. Snelle en deskundige hulp is essentieel om de overlevingskansen te vergroten. In dit blog bespreken we wat er precies gebeurt bij een hartstilstand, hoe je moet handelen en wat de overlevingskansen en gevolgen zijn.
Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een levensreddend apparaat. Maar net als elk ander elektronisch apparaat heeft ook een AED een beperkte levensduur. Het is belangrijk om te weten hoe lang je op je AED kunt vertrouwen en wanneer het tijd is voor vervanging. In dit blog duiken we dieper in op de levensduur van een AED.