25 jan 2025

Wat is de levensduur van een AED?

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een levensreddend apparaat. Maar net als elk ander elektronisch apparaat heeft ook een AED een beperkte levensduur. Het is belangrijk om te weten hoe lang je op je AED kunt vertrouwen en wanneer het tijd is voor vervanging. In dit blog duiken we dieper in op de levensduur van een AED.

De gemiddelde levensduur van een AED

Over het algemeen gaat een AED ca. 10 jaar mee. Dit is een schatting en advies, omdat de exacte levensduur afhankelijk is van verschillende factoren, zoals het merk, het type en het onderhoud van het apparaat.

  • Fabrieksgarantie: de meeste AED's hebben een fabrieksgarantie van ongeveer 8 jaar. Dit kan een goede indicatie zijn van de verwachte levensduur van het apparaat.
  • Technische levensduur: de technische levensduur van een AED wordt vaak gesteld op 10 jaar. Na deze periode kan de betrouwbaarheid van het apparaat afnemen.

De AED-branche hanteert over het algemeen een levensduur van 10 jaar. Net als andere elektronica heeft ook een AED een technische afschrijf termijn. Dit is geen vaste datum, maar bij een AED een afschrijfadvies om ongelukken te voorkomen. Deze termijn is langer dan alle officiële garantietermijnen en is gebaseerd op ervaring en de werking van corrosie (wat intern ontstaat en met het blote oog niet kan worden gezien).

Factoren die de levensduur beïnvloeden

Verschillende factoren kunnen de levensduur van je AED beïnvloeden:

  • Onderhoud: regelmatig onderhoud is cruciaal. Controleer de batterijen en elektroden regelmatig en vervang ze indien nodig. Ook bij AEDSupermarkt.nl kun je terecht voor onderhoud.
  • Omgevingsfactoren: temperatuurschommelingen, vochtigheid en stof kunnen de levensduur van een AED negatief beïnvloeden.

Er wordt weleens beweerd dat de schokkracht van een AED na verloop van tijd afneemt door slijtage van de condensator. Gelukkig is dat niet het geval. Zelfs na 10 jaar blijft de schokkracht gelijk aan die van een nieuwe condensator. Wel kan de oplaadtijd na verloop van tijd toenemen, maar zodra de condensator volledig is opgeladen, levert die nog steeds het benodigde vermogen.

Houd er rekening mee dat de kans op defecten toeneemt naarmate de technische levensduur bereikt wordt. Controleer daarom regelmatig de status van je AED, zodat je op tijd kunt ingrijpen.

Wat als een AED is gebruikt?

Een AED kan meerdere keren worden ingezet en heeft in principe geen limiet op het aantal keren dat het gebruikt kan worden. Wel is het belangrijk om de AED na gebruik te laten controleren en de elektroden en - indien nodig - de batterij te vervangen. Elektroden zijn bedoeld voor eenmalig gebruik, omdat de zelfklevende gel na gebruik minder goed hecht. Dit kan de nauwkeurigheid van de hartanalyse verminderen en de stroomoverdracht beïnvloeden. Daarnaast is het om hygiënische redenen belangrijk om de elektroden niet opnieuw te gebruiken.

Zorg er daarom altijd voor dat je de elektroden direct vervangt na een inzet. Zo blijft je AED volledig operationeel en klaar voor een noodsituatie. Over het algemeen heeft het aantal keren dat een AED wordt gebruikt nauwelijks invloed op de werking van het apparaat.

Wanneer is het tijd voor vervanging?

Door de levensduur van je AED in de gaten te houden en op tijd onderhoud te plegen, zorg je ervoor dat je altijd kunt vertrouwen op dit essentiële apparaat. Onthoud dat preventief handelen essentieel is als het gaat om levensreddende apparatuur. Wil je graag meer informatie over wanneer je het beste een nieuwe AED kunt aanschaffen, neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht met jouw netwerk

LEES MEER BLOGS

Zie hieronder andere interessante blogs van AEDSupermarkt.nl! Periodiek zullen wij nieuwe interessante berichten met u delen!
externalId=aedsupermarkt-blogs-details-2.1.1.1.1&filter[active]=1