18 apr 2025

Is een AED verplicht voor bedrijven?

Hoewel het in Nederland wettelijk niet verplicht is voor bedrijven om een AED (Automatische Externe Defibrillator) te hebben, is het sterk aan te raden om er een aan te schaffen. Het hebben van een AED kan namelijk van levensbelang zijn bij een hartstilstand op de werkvloer.

Wettelijke verplichting: hoe zit het precies?

Volgens de Arbowet ben je als werkgever verplicht om de veiligheid en gezondheid van je werknemers te waarborgen. Dit betekent dat je passende maatregelen moet nemen om risico's op de werkvloer te beperken. Hoewel het hebben van een AED niet expliciet verplicht is, kan het wel een belangrijke rol spelen in het voldoen aan deze verplichting. Vooral als uit de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) blijkt dat er een verhoogd risico is op hartstilstanden binnen jouw bedrijf.

Waarom een AED op de werkvloer?

Een AED verhoogt de kans op overleving bij een hartstilstand aanzienlijk. De eerste zes minuten na een hartstilstand zijn cruciaal; hoe sneller er wordt gereanimeerd en een schok wordt toegediend, hoe groter de kans op herstel zonder blijvende schade . Het hebben van een AED op de werkvloer kan dus het verschil maken tussen leven en dood.

BHV en AED: een sterke combinatie

Als werkgever ben je verplicht om bedrijfshulpverleners (BHV'ers) aan te stellen. Deze BHV'ers worden opgeleid om eerste hulp te verlenen bij ongevallen, waaronder reanimatie. Het is daarom logisch om hen ook te trainen in het gebruik van een AED. Hoewel iedereen in principe een AED mag gebruiken, is het belangrijk dat BHV'ers weten hoe ze het apparaat effectief kunnen inzetten tijdens een noodsituatie.

Verzekering en aansprakelijkheid

In sommige gevallen kan het hebben van een AED invloed hebben op je verzekering. Sommige verzekeraars stellen het beschikbaar hebben van een AED als voorwaarde voor bepaalde polissen of bieden korting op de premie als je er één hebt. Daarnaast kan het ontbreken van een AED in situaties waarin dit als noodzakelijk wordt gezien, leiden tot aansprakelijkheidskwesties bij incidenten.

Praktische overwegingen bij de aanschaf van een AED voor je bedrijf

Bij het overwegen van de aanschaf van een AED voor je bedrijf zijn er enkele praktische zaken om rekening mee te houden:

  • Type AED: kies tussen een volautomatische (dient zelf de schok toe) of halfautomatische (gebruiker dient de schok toe) AED.
  • Locatie: plaats de AED op een centrale en goed bereikbare plek binnen het bedrijf.
  • Onderhoud: zorg voor regelmatig onderhoud en controle van de AED om te garanderen dat het apparaat functioneert wanneer nodig.
  • Training: zorg ervoor dat BHV'ers en eventueel andere medewerkers getraind zijn in het gebruik van de AED.

Een verstandige investering

Hoewel een AED niet wettelijk verplicht is voor bedrijven, is het een waardevolle investering in de veiligheid en gezondheid van je medewerkers en bezoekers. Het kan levens redden en draagt bij aan het voldoen aan de verplichtingen vanuit de Arbowet. Overweeg daarom serieus om een AED aan te schaffen en je BHV'ers hierin te trainen.

Wil je graag weten welke AED’s geschikt zijn voor jouw bedrijf? Of wil je graag advies bij de aanschaf? Wij helpen je graag.

Deel dit bericht met jouw netwerk

LEES MEER BLOGS

Zie hieronder andere interessante blogs van AEDSupermarkt.nl! Periodiek zullen wij nieuwe interessante berichten met u delen!
externalId=aedsupermarkt-blogs-details-2.1.1.1.1&filter[active]=1