Middelbuurtseweg 5d
3903 LB Veenendaal
Je hebt vast wel eens gehoord van termen als hartfalen, hartinfarct en hartstilstand. Misschien ben je zelfs wel eens in aanraking gekomen met een van deze aandoeningen in je omgeving. Maar wat houden deze termen precies in en wat zijn de verschillen? In dit blog leggen we het je uit.
Bij hartfalen werkt het hart niet meer zo goed als het hoort. Het is een beetje als een versleten pomp die steeds minder water kan rondpompen. Het hart kan het bloed onvoldoende rondpompen naar de rest van het lichaam, waardoor er klachten kunnen ontstaan, zoals vermoeidheid, kortademigheid en opgezette voeten en enkels.
Een hartinfarct, ook wel een hartaanval genoemd, ontstaat wanneer een kransslagader in het hart plotseling verstopt raakt. Deze slagaders voorzien het hart van zuurstofrijk bloed. Als een slagader verstopt raakt, sterft een deel van de hartspier af.
Een hartstilstand is een levensbedreigende situatie, waarbij het hart plotseling stopt met kloppen. Hierdoor wordt er geen bloed meer rondgepompt naar de organen, waaronder de hersenen. Als er niet snel wordt ingegrepen, kan dit leiden tot overlijden.
Bij een hartinfarct of hartstilstand is het van cruciaal belang om zo snel mogelijk 112 te bellen. Elke seconde telt! Allereerst is het belangrijk om de hulpdiensten te bellen voor professionele hulp.
Bij een hartstilstand moeten omstanders – als die in de buurt zijn – starten met reanimeren, wat betekent dat ze de borst van het slachtoffer indrukken om het hart kunstmatig te laten pompen. De inzet van een AED maakt de kans op overleving vele malen groter dan als deze ontbreekt tijdens de reanimatie.
Hoewel niet alle hartziekten te voorkomen zijn, kun je zelf veel doen om het risico te verkleinen. Een gezonde leefstijl met voldoende beweging, een gezond gewicht en een uitgebalanceerd dieet is daarbij essentieel. Ook is het belangrijk om regelmatig je bloeddruk te laten controleren en eventuele risicofactoren zoals roken aan te pakken.
Hartfalen, hartinfarct en hartstilstand zijn drie verschillende hartaandoeningen, elk met hun eigen kenmerken en gevolgen. Hoewel ze op het eerste gezicht misschien verwarrend lijken, is het belangrijk om de verschillen te kennen. Door bewust te zijn van de symptomen en risicofactoren, kun je op tijd hulp inschakelen en je eigen hartgezondheid verbeteren.
Heb je vragen over hart- en vaatziekten? Raadpleeg
dan altijd je huisarts.
Disclaimer: deze informatie is bedoeld als algemene kennismaking en kan geen medisch advies vervangen.
Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een levensreddend apparaat. Maar net als elk ander elektronisch apparaat heeft ook een AED een beperkte levensduur. Het is belangrijk om te weten hoe lang je op je AED kunt vertrouwen en wanneer het tijd is voor vervanging. In dit blog duiken we dieper in op de levensduur van een AED.
Een Automatische Externe Defibrillator (AED) kan levens redden bij een hartstilstand. Maar wat als je AED het begeeft op het moment dat je hem het hardst nodig hebt? Dat is een risico als je hem buiten opbergt in een onverwarmde kast. In dit blogartikel leggen we uit waarom een verwarmde buitenkast cruciaal is voor de betrouwbaarheid van je AED.
Heb je wel eens gehoord van de IP-waarde van een AED? Het is een term die vaak voorbij komt als je op zoek bent naar een AED voor jouw kantoor, sportvereniging of openbare ruimte. Maar wat betekent deze waarde eigenlijk en waarom is het belangrijk? In dit blog leggen we je alles uit wat je moet weten over de IP-waarde van een AED.