AEDSupermarkt.nl

YOUR SLOGAN HERE

Wat is een AED

Wat is een AED?

Wat is een AED? Wat doet het apparaat? Wat maakt een AED een goed apparaat? En waar moet je op letten bij het aanschaffen van een AED?

Zomaar wat vragen die al snel voorbij komen op het moment dat je het over een AED hebt. De AED komt steeds vaker voorbij in de Nederlandse samenleving en dat is maar goed ook. Waar de AED in het verleden alleen toegankelijk was voor de medisch specialisten worden de apparaten steeds meer ingesteld op het gebruik door niet-professionals.

Wij zullen nu verder ingaan op de vragen Wat is een AED, Wat doet een AED en Hoe werkt een AED. 

Wat is een AED

De afkorting AED staat voor automatische externe defibrillator. Een AED gebruik je op het moment dat een persoon een hartstilstand heeft. Nu is dit eigenlijk niet helemaal waar, omdat een AED pas werkt als het hart van een persoon fibrilleert. Als een hart fibrilleert klopt het hart niet meer in een normaal ritme maar trekt het onregelmatig samen. Hierdoor wordt er geen bloed meer rondgepompt en kan het lichaam niet meer functioneren. Bij de meeste mensen met een hartstilstand fibrilleert het hart nog gedurende enkele minuten en kan de AED dus gebruikt worden. De AED zorgt er uiteindelijk voor dat een fibrillerend hart door middel van een elektrische schok een reset krijgt. Door deze elektrische schok wordt geprobeerd het hartritme te herstellen.


Wat doet een AED en hoe werkt een AED

Als iemand een hartstilstand krijgt, kan je van de buitenkant niet zien of het hart nog fibrilleert. Je zult direct moeten starten met de reanimatie om de kans op overleven zo groot mogelijk te maken. Wanneer er een AED voorhanden is zal je deze open moeten klappen of aan moeten zetten. Als je een AED aanzet of openklapt begint deze direct gesproken aanwijzingen te geven. Met deze aanwijzingen wordt je stap voor stap door de reanimatieprocedure begeleid zodat elke handeling goed uitgevoerd wordt.

Op het moment dat je een AED wilt aansluiten bij het slachtoffer zal de borstkast ontbloot moeten worden. Een AED bevat altijd twee plak strips die op de borst van het slachtoffer geplakt moeten worden. Deze plak strips worden ook wel elektroden genoemd. Zodra de elektroden op de borstkast van een persoon zijn geplakt begint de AED met een analyse van het hartritme. Uiteindelijk zijn er twee scenario’s mogelijk. Als het slachtoffer een normaal hartritme heeft zal de AED aangeven dat er geen schok geadviseerd is. Ook als het slachtoffer géén hartritme meer heeft zal de AED geen schok adviseren. De AED zal alleen een schok adviseren op het moment dat het hart fibrilleert.

Indien de AED een schok heeft geadviseerd is het noodzakelijk de reanimatie gedurende een korte periode te onderbreken. De elektrische schok zal namelijk alleen goed werken als de hulpverleners het slachtoffer niet meer aanraken. Bij een automatische AED zal het apparaat zelf een schok afgeven. Bij een semi-automatische AED zal de hulpverlener zelf op de knop moeten drukken. Na de schok zal de hulpverlener direct verder moeten gaan met de reanimatie. De reanimatie zal net zolang door moeten gaan totdat de ambulance arriveert en het ambulancepersoneel aangeeft dat u kunt stoppen. Zij nemen vervolgens de hulpverlening over.

 

Neem wel altijd de volgende zaken in ogenschouw:

1: Een snelle alarmering bij een hartstilstand is altijd van belang! Zorg dus dat je zo spoedig mogelijk 112 belt als je een hartstilstand bij iemand hebt geconstateerd. Maak gebruik van omstanders als die er zijn en laat hun 112 bellen en het ambulancepersoneel opvangen.

2: Als je bij iemand een hartstilstand hebt geconstateerd begin dan altijd direct met reanimeren. Het komt nog steeds voor dat er op sommige plekken geen AED voorhanden is. Het reanimeren van het slachtoffer is, met of zonder AED, altijd noodzakelijk. Ook bij het gebruik van een AED moet je de focus blijven houden op het reanimeren van het slachtoffer.

 

statement-gratis-verzending
statement-snelle-levering
statement-klanter-service

Betalen van uw bestelling

U kunt uw bestelling op verschillende manieren aan ons betalen.

Naast betaling met iDeal kunt u het te betalen bedrag ook zelf overboeken via uw bank.  

iDEAL-Payoff-2-klein

 

 

 

Neemt contact met ons op

AEDsupermarkt.nl

Tel: 0318 - 507 506

info@aedsupermarkt.nl

Middelbuurtseweg 5d
3903LB Veenendaal

Bank: NL88RABO0134225325

Klanten Service