Middelbuurtseweg 5d
3903 LB Veenendaal
De prijs, fabrikant, levensduur en de extra kosten zijn niet de enige invloeden voor de keuze van een AED. Er zijn nog vele factoren te benoemen welke invloed uitoefenen bij de aanschaf van een nieuwe AED. Kies je namelijk voor een volautomatische of voor een semi-automatische AED? En waar let je op bij een IP Waarde?
Elke AED kan gekenmerkt worden als een volautomaat AED of een semi-automaat AED. Een grote hoeveelheid modellen bestaan uit enerzijds een volautomaat versie en anderzijds een semi-automaat versie. De fabrikanten spelen dus in op beide uitvoeringen. Neem nu de Cardiac Science Powerheart G5; die is er in zowel de volautomaat als ook in de semi-automaat uitvoering. Betekent dit dat de ene AED beter is dan de andere AED? Nee… beide AED’s hebben dezelfde eigenschappen en werken allebei even goed. Wat is dan het verschil?
Wat doet een semi-automaat AED:
Tijdens een inzet met een AED worden de elektroden op de borstkast van het slachtoffer geplakt. De AED zal vervolgens starten met een analyse van het hartritme. Uiteindelijk zijn er twee scenario’s mogelijk. Als het slachtoffer géén hartritme heeft of een normaal hartritme heeft, zal de AED aangeven dat er geen schok geadviseerd wordt. Als het hart fibrilleert zal de AED een schok adviseren. Bij een semi-automatische AED zal de hulpverlener vervolgens zelf op de knop moeten drukken voor een elektrische schok. Als de hulpverlener niet op de schokknop drukt zal er niets gebeuren.
Wat doet een volautomaat AED:
Bij een volautomaat AED zal het traject hetzelfde verlopen als bij een semi-automaat AED. Als de AED een analyse heeft uitgevoerd en het blijkt dat er een schok geadviseerd is zal het traject anders gaan verlopen. Bij een semi-automatische AED zal de hulpverlener zelf op de knop moeten drukken maar bij een volautomaat AED zal dit automatisch gebeuren. De AED zal adviseren om een schok te geven en vragen om het slachtoffer los te laten. Vervolgens zal de volautomaat AED zelf een elektrische schok toedienen.
Het enige verschil tussen beide versies is dus dat de volautomaat AED automatisch een schok toedient en de semi-automaat niet. De AED’s zijn verder helemaal gelijk en werken ook precies hetzelfde. In dit geval is het dus echt persoonsgebonden of je liever werkt met een volautomaat AED of met een semi-automaat AED.
Bij elke AED wordt aangegeven wat de IP waarde is. Maar, wat is een IP waarde en wat zegt het? Een IP waarde voor een AED is best belangrijk. Elke AED heeft een IP waarde waarmee wordt aangegeven of een AED stof en – of waterdicht is. De IP waarde bestaat uit 2 cijfers waarbij het eerste cijfer iets zegt over de stofdichtheid en het tweede cijfer iets zegt over de waterdichtheid. Des te hoger de IP waarde is, des te beter is een AED bestand tegen bedreigingen van buitenaf. Je moet er niet aan denken dat een AED op het moment van gebruik niet werkt doordat de omgeving jarenlang te stoffig is geweest. Ook in een zwembad, vochtige omgeving of buiten in de regen, wil je dat de AED te allen tijde werkt en niet weigert op moment van gebruik. Zie hieronder een overzicht van de IP tabel en de mogelijke IP waarden:
In dit artikel gaan we in op de essentie van burgerhulpverlening: wat houdt burgerhulpverlening in en waarom is het er?
Om een AED goed in te zetten heb je ook goedwerkende AED elektroden nodig. In dit artikel bespreken we wat AED elektroden zijn en hoe je ze op de juiste manier plaatst.
Dagelijks worden er 40 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Het kan iedereen overkomen, van jong tot oud. Het overgrote deel van deze slachtoffers bevindt zich in of rondom het huis. Als er niet binnen 6 minuten iets gebeurt, overleeft meer dan 90% een hartstilstand niet. Daarom wil de Hartstichting van Nederland één grote 6-minutenzone maken; mensen met een hartstilstand krijgen binnen 6 minuten de juiste hulp.